Julie Van De Velde tweede op BK tijdrijden

Julie Van De Velde in actie in Izegem.© (Foto BELGA)
Julie Van De Velde in actie in Izegem.© (Foto BELGA)

Lotte Kopecky (LIV Racing) is woensdag in Ingelmunster voor de derde keer op rij Belgisch kampioene tijdrijden bij de vrouwen geworden.

De 25-jarige Kopecky werkte de 25 kilometer af in 34:01 en was zo veertien seconden sneller dan Julie Van De Velde, de nummer drie van vorig jaar. Het brons ging naar Julie De Wilde.

Aan het eerste tussenpunt was Van De Velde de snelste en Kopecky pas vierde, aan het tweede was Kopecky al op stoom gekomen en was ze tot op vier seconden van Van de Velde gekomen, aan het derde had ze er zes voor.

“Ik heb mijn tijdrit dus blijkbaar goed ingedeeld”, reageerde Kopecky. “Ik had de eerste ronde niet vol doorgereden en kon nog een turbo aanzetten. Panikeren deed ik niet na die eerste tussentijd maar het heeft me wel wakker geschud..”

Kopecky is aan het opbouwen richting de Olympische Spelen. “”Het is nog vijf weken tot de olympische wegrit. Ik heb nog wat marge. De finetuning begint nu pas en ik zit op schema. Donderdag heb ik pistetraining. Zondag is er het BK en dan volgen de Lotto Belgium Tour en de Nations Cup in Sint-Petersburg met Jolien D’hoore.”

“Ik ben alvast blij dat ik mijn titel in het tijdrijden toch weer heb kunnen verlengen. Ik was wel gestart als favoriete, maar je moet het ook nog kunnen waarmaken. Het geeft me veel vertrouwen in aanloop naar het BK van zondag in Waregem.”

Vorig jaar werd ze derde, nu eindigde Julie Van De Velde (Jumbo-Visma) een plaats hoger op het BK tijdrijden. Ze moest 14 seconden toegeven op Lotte Kopecky, nadat ze bij de eerste twee tussenpunten nog de beste tijd had.

“Ik wist spijtig genoeg van niet veel, want mijn radio deed het niet”, zegt Van De Velde. “Ik had wel een referentiepunt op het parcours en daar zag ik dat naarmate de tijdrit vorderde, Kopecky alsmaar dichter kwam. Misschien ben ik de wedstrijd wat te snel begonnen, op het einde viel ik wat stil. Ik heb wel het uiterste gegeven. En een tweede plaats na Lotte Kopecky is toch niet zo slecht? Ik mag best tevreden zijn.”

“Dinsdag twijfelde ik nog of ik wel zou starten. Ik had vorige week vrijdag mijn tweede vaccinatie gehad en voelde me heel ziek worden. Dinsdag rustte ik een volledige dag, in plaats van te trainen op de tijdritfiets, maar vandaag voelde ik me echt goed. Dit geeft me ook een boost voor het BK op de weg van zondag. . De aanloopronde van dat BK is niet echt mijn ding, maar de finaleronde is dan wel weer iets voor mij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.