Julie Van de Velde pakt zilver in BK tijdrijden: “Finale BK in Waregem is mooi”

“Dinsdag was ik nog van plan verstek te geven”, vertelt Julie Van de Velde.© (Foto BELGA)
“Dinsdag was ik nog van plan verstek te geven”, vertelt Julie Van de Velde.© (Foto BELGA)
Redactie KW

Vijfde in 2018 en 2019, derde in 2020, nu tweede. In de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor vrouwen elite doet Julie Van de Velde het ieder seizoen een beetje beter. In Ingelmunster was ze over 25 km slechts veertien seconden trager dan Lotte Kopecky die haar derde titel op rij pakte.

In augustus van vorig jaar gaf Van de Velde nog meer dan één minuut toe. Het verschil wordt kleiner. Bij het eerst tussenpunt halfweg de openingsronde van het BK in Ingelmunster had de 28-jarige renster van Team Jumbo-Visma Women vijf seconden voorsprong op de uittredende tijdritkampioene. “Mijn oortje werkte niet, ik had geen benul van de verschillen, maar ik besefte dat we dicht bij elkaar lagen”, vertelde Van de Velde. “Op het parcours was er één referentiepunt: daar waar we elkaar kruisten. Ik merkte dat ik in de tweede ronde iets meer achterlag op Lotte. In die laatste ronde leek ik wat stil te vallen. Een gemiste kans dacht ik bij mezelf.”

Ik voelde me niet lekker, maar ik besliste toch te starten. Zonder druk

Kopecky deelde nog beter in. Toch kon Van de Velde, die deze zomer op de Olympische Spelen in Tokio zowel weg- als tijdrit zal rijden, met de zilveren medaille vrede nemen. “Dinsdag was ik nog van plan verstek te geven”, zuchtte de gewezen atlete. “Vorige vrijdag kreeg ik mijn tweede prik. Van dat vaccin werd ik wat ziek. Dinsdag zat ik niet op de fiets, ik voelde me helemaal niet lekker. Ik besliste toch te starten. Zonder druk, want gezien ik me de dagen voordien niet te best voelde, vond ik niet dat ik mijn selectie voor de Spelen moest wettigen.”

Sierra Nevada

Met de zilveren plak op geringe afstand van kampioene Kopecky deed ze dat toch. In functie van haar zomer – zondag de BK-wegrit in Waregem, vanaf 2 juli de Giro Rosa, op 25 juli de olympische wegrit, drie dagen later de individuele tijdrit – verbleef ze achttien dagen op de Sierra Nevada. Die hoogtestage lijkt vruchten af te werpen. Iets wat ze zondag in Waregem kan laten zien. Twee jaar geleden haalde Van de Velde in Gent het podium van de wegrit. Toen legde ze in de laatste rechte lijn de duimen voor Jesse Vandenbulcke en Ann-Sophie Duyck. “We beginnen het kampioenschap met de volledig vlakke Briek Schotteronde”, blikte Van de Velde vooruit. “Over niets dan brede wegen. Wat er tijdens die vlakke aanhef zal gebeuren is niet te voorspellen. Na vier zo’n rondjes doen we de finaleronde drie keer. Die is mooi. Dat klimmetje (Holstraat, red.) is een doorbijtertje. Als je daar vol aangaat kan je een gaatje slaan.” (HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.