Elite Lara Defour start seizoen in GP Oetingen

Lara Defour studeert in juli af en kan nu alles even op de koers zetten.© Stefaan Beel
Lara Defour studeert in juli af en kan nu alles even op de koers zetten.© Stefaan Beel
Redactie KW

Net zoals de mannen zijn ook de vrouwen al even aan hun seizoen begonnen. Onder andere de Omloop en Le Samyn werden al gereden, maar dat was nog zonder Lara Defour. Zij begint er zondag aan. Met de GP Oetingen rijdt de 23-jarige Oekense haar eerste koers van het seizoen.

Door corona en een stage voor haar studies verliep de voorbereiding van Lara Defour (23) iets anders, maar de Oekense van Multum Accountants LSK Ladies Cycling Team kijkt alvast uit naar haar seizoensstart.

De voorbije jaren was je er vaak bij in de Omloop en Le Samyn, hoe komt het dat je dit keer gepast hebt?

“We hadden dat zo afgesproken binnen de ploeg. Ik moest deze winter mijn stage als kinesiste afleggen en de vrijdag voor de Omloop was mijn laatste dag. Dan leek het ons beter om het openingsweekend een keertje over te slaan, want een ideale voorbereiding was dat niet. Ondertussen zijn we twee weken verder, ben ik even tot rust kunnen komen en heb ik mijn focus naar de koers kunnen verleggen.”

En goede punten voor je stage?

“Jawel hoor. Het was best een pittige periode. Van oktober tot eind februari had ik stage. Twee keer twee maanden halftijds zodat ik nog kon trainen en één maand voltijds zodat ik klaar was voor het wielerseizoen van start ging. Maar ik ben er door en ben nu zo goed als afgestudeerd. Ik moet enkel in mei nog een examen afleggen. Dat is wel vervelend, want daardoor krijg ik pas in juli mijn diploma. Dat betekent dat ik voordien niet kan beginnen werken. Aan de andere kant heeft dat ook één groot voordeel: tot dan kan ik leven als prof. Het is vooral mijn bankrekening die daar niet zo tevreden mee is (lacht) .”

Effectief prof worden zit er niet meer in?

“Het is gewoon heel moeilijk om als vrouw te kunnen leven van de koers, maar ik wil wel zien hoever ik nog kan geraken. Het liefst zou ik vanaf juli halftijds werken, op een plek met flexibele uren, zodat ik het kan blijven combineren met de koers.”

Maar eerst nog enkele maanden alles op de koers. Heb je een goede voorbereiding gehad?

“Die was anders dan de voorbije jaren. Ook omdat ik met mijn stage zat. Ik ben afgelopen winter bijvoorbeeld niet naar Spanje geweest. Normaal ging ik in februari een weekje gaan, maar door corona hebben we beslist om het toch maar niet te doen. Anders moest ik nadien een week in quarantaine, dus dan heb je daar niet veel aan. In plaats daarvan heb ik thuis een ministage ingelast. Ook niet echt ideaal met de vriestemperaturen, maar ik denk dat mijn papa het op de brommer kouder had dan ik (lacht) .”

Crossen heb je niet gedaan?

“Het plan was om enkele crossen mee te pikken, maar dan moet je de dag voordien losrijden en het duurt ook even om van zo’n inspanning te recupereren. En door mijn stage kon ik tijdens de week minder trainen dan gewoonlijk, dan leek het beter om van de weekends een stevig trainingsblok te maken. Ik ben wel veel in de duinen gaan rijden. Het was daar iets warmer, het is eens een andere omgeving, een andere fiets en het is goed voor de stuurvaardigheid. Aangename ritjes.”

Maar je bent klaar om eraan te beginnen?

“Ik hoop het. Het is altijd wat afwachten hoe de eerste koers zal verlopen. Maar ik denk dat de conditie goed zit. We hebben het parcours in Oetingen al verkend en volgens mij zal het een zware koers worden. Er zijn twee kasseistroken kort na elkaar en meteen daarna nog een steile beklimming. De sterkste rensters zullen vanzelf naar boven komen.”

Iets voor jou?

“Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Positionering wordt heel belangrijk en de ene dag lukt dat beter dan de andere (lacht) . Maar ik heb er wel zin in. En na Oetingen volgen nog een paar mooie koersen: Nokere, de Omloop van de Westhoek en Gent-Wevelgem. Het mag gaan beginnen.” (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.