Elisa Balsamo sprint naar de zege in Classic Brugge-De Panne

© (Foto BELGA)

De Italiaanse regerende wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) heeft donderdag de vijfde editie van de Classic Brugge-De Panne (WorldTour) bij de vrouwen op haar naam geschreven.

Na 162,8 kilometer haalde ze het in de verwachte massasprint van de Nederlandse Lorena Wiebes (DSM) en haar landgenote Marta Bastianelli (UAE Team). Lotte Kopecky (SD Worx) werd beste Belg met een negende plaats. Op de erelijst is Balsamo de opvolgster van de Australische Grace Brown. Voor de Italiaanse was het de derde zege van het seizoen, na de openingsrit van de Setmana Valenciana en de Trofeo Alfredo Binda.

Na een heel onrustig begin, met tal van aanvalspogingen, slaagde Nicole Steigenga er na 13 kilometer koers in een kloof op de grote groep te slaan. Hannah Ludwig, Antonia Gröndahl en April Tacey maakten de sprong naar voren en zo vormde zich een kopgroep met vier rensters. Na 20 kilometer koers was hun voorsprong opgelopen tot juist één minuut. Ook Marith Vanhove en haar teamgenote Kirstie van Haaften maakten de oversteek, op die manier dikte de kopgroep aan tot zes eenheden. Dit gezelschap mocht de twee plaatselijke ronden, van elk 45,1 kilometer met daarin telkens de passage op De Moeren, aanvatten met een voorgift van 53 seconden op het peloton waarin de ploegen van de sprinters het tempo controleerden.

Op 75 kilometer van de finish was weer alles te herdoen en smolt de grote groep weer samen. Het sein voor Danique Braam, Sara Van De Vel, Fien Delbaere en Senne Knaven om te gaan aanvallen. Maar ook deze vlucht kreeg geen vrijgeleide van het peloton waarin nerveuzer werd gekoerst. Dat had ook een valpartij tot gevolg waarbij onder meer Maria van ‘t Geloof, Georgia Williams, Katia Ragusa en Léa Curinier betrokken waren.

Een compact peloton begon aan de slotronde. Voor het aanvatten van de laatste passage op De Moeren kleurden de ploegen van Trek-Segafredo, UAE en SD Worx de voorwacht van de grote groep. Alice Sharpe vond de snelheid nog niet hoog genoeg en versnelde. De Ierse werd na verloop van tijd ook opnieuw tot de orde geroepen. Mieke Kröger nam haar rol over en op 16 kilometer van de eindmeet sloeg achter de Duitse, vanaf de 30e positie, zowat de hele groep tegen de grond. Kröger was er ook aan voor de moeite. Diverse rensters konden daarop toch weer aansluiting vinden met de kop van de koers.

Uiteindelijk draaide het uit met een sprint met een omvangrijke groep. Lotte Kopecky trok daarin de spurt aan voor haar teamgenote Lonneke Uneken maar die zag op 150 meter Elisa Balsamo op volle snelheid komen met in haar wiel Lorena Wiebes. De Nederlandse kon er echter niet meer uitkomen en zo haalde de wereldkampioene het met veel verve.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.