Beernemse Julie Sap verslaat monster van Almere

Julie Sap won de Monstertijdrit in Almere. © (Fotografie Het Creatieve Oog)

Julie Sap uit Beernem heeft het monster van Almere verslaan. De tijdrit heeft zijn naam niet gestolen. De Monstertijdrit is een tijdrit over een afstand van 137,80 kilometer in de Nederlandse Flevopolder die op de laatste zondag van september plaatsheeft.

Er wordt gereden op een parcours nabij Almere en Zeewolde. Eén ronde is 34,45 kilometer en die moet vier maal gereden worden, met de klok mee. Tijdens de tweede en de derde ronde is er een bevoorrading mogelijk.

Julie Sap, gecoacht door Tom Vandenbussche, reed twaalf minuten sneller dan haar persoonlijk record en eindigde als eerste dame in 3u21’47”, goed voor een gemiddelde snelheid van 40,97 kilometer per uur. De Duitse Lisa Brömmel, vorig jaar winnaar, eindigde als tweede. Haar landgenote Anne-Kathrin Peters derde. Beiden reden ongeveer gemiddeld 39 kilometer per uur.

Julie (29) heeft in de kleuren van à Bloc met haar knappe tijd tevens het parcoursrecord met vier en een halve minuut scherper gesteld. “Een monstertijdrit van 138 kilometer is een uitputtingsslag. Maar ik had mijn wedstrijd perfect ingedeeld en reed elke ronde wat sneller”, vertelt ze.

Julie Sap, werkzaam als jeugdambtenaar in Torhout, nam in het verleden deel aan recreatieve tijdrijden. Deze zomer deed ze mee aan het BK in Ingelmunster, haar eerste wedstrijd met een licentie bij de elite. Daar werd ze knap 14de op 45 deelnemers. Julie mocht er wel met brons op het podium voor clubrensters. Ze werd verder tweede op het provinciaal kampioenschap tijdrijden en vierde tijdens de Memorial Igor Decraene in Waregem.

Ook in triatlon zette de Beernemse de voorbije maanden enkele puike prestaties neer, met in haar streek een vierde plaats in de Kallemoeie Triatlon. Later werd ze nog tweede in de Viven Triatlon in Damme en derde in The Cave in Limburg.

Ook bij de mannen werd in Almere het parcoursrecord aangescherpt, met 2 minuten 54 seconden door de Nederlandse tijdrijder Brian Megens. Kristof Bervoets werd er eerste Belg op de vijfde plaats. (ACR)