Australische Grace Brown verrast favorieten en soleert naar zege in Oxyclean Classic Brugge-De Panne

Jolien D'Hoore, Lotte Kopecky en Emma Cecilie Norsgaard Jørgensen sprinten voor de tweede plaats.© BELGA/DAVID STOCKMAN
Jolien D'Hoore, Lotte Kopecky en Emma Cecilie Norsgaard Jørgensen sprinten voor de tweede plaats.© BELGA/DAVID STOCKMAN
Bron: Belga

Grace Brown (Team BikeExchange) heeft donderdag de Oxyclean Classic Brugge-De Panne op haar naam geschreven. De 28-jarige Australische bleef na 158,8 kilometer tussen Brugge en De Panne de Deense Emma Norsgaard (Movistar) voor. Jolien D’hoore (SD Worx) maakte voor Lotte Kopecky (Liv Racing) het podium vol.

Na zowat 10 kilometer koers kregen we een uitval met Marijke De Smedt, Ann Helen Olson en Kirstie van Haaften. Lang duurde deze aanval niet. Het bleef heel onrustig met uitvalspogingen die elkaar slag om slinger opvolgden.

Niemand kreeg een vrijgeleide en zo meldde een compact peloton zich aan in De Panne waar de rensters de twee plaatselijke ronden, van elk 45,1 kilometer met daarin telkens de passage op De Moeren, afwerkten.

Valpartijen

Bij die eerste passage op de poldervlakte brak het peloton in diverse delen uiteen maar na verloop van tijd smolt alles opnieuw samen. In aanloop naar de tweede en meteen laatste passage ging het er alsmaar nerveuzer in het peloton aan toe. Dat resulteerde in enkele valpartijen.

In de eigenlijke Moeren scheurde de grote groep in verschillende delen uit elkaar. Belgisch kampioene Lotte Kopecky had zich ietwat laten verrassen en moest in haar eentje naar een twaalfkoppige groep rijden en zo kregen we dertien leidsters: Lotte Kopecky, Jolien D’hoore, Amy Pieters, Lauretta Hanson, Chloe Hosking, Emma Cecilie Jörgensen, Aude Biannic, Grace Brown, Alice Barnes, Kirsten Wild, Julie Leth, Elisa Balsamo en Lisa Brennauer.

Solo Grace Brown

Brennauer kende op 18 kilometer van de finish pech en hierdoor moest de Duitse kampioene aan de kant. Achter de 12 overgebleven leidsters volgde een groep van 20 rensters. Toen de kloof tussen de twee groepjes slonk, zette Grace Brown, op 10 kilometer van de finish, een solo op. Hoe hard er ook achter de Australische gereden werd, ze slaagde er toch in het zegegebaar te maken.

Grace Brown volgt de Nederlandse Lorena Wiebes op als eindlaureate van de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. Ze werd dit seizoen ook al eens tweede in Nokere Koerse en achtste in de Omloop Het Nieuwsblad.

Emma Cecilie Norsgaard Jørgensen, Grace Brown en Jolien D'Hoore.© BELGA/DAVID STOCKMAN
Emma Cecilie Norsgaard Jørgensen, Grace Brown en Jolien D’Hoore.© BELGA/DAVID STOCKMAN

Jolien D’hoore moet dus vrede nemen met de 3de plaats. “Ik had natuurlijk liever gesprint voor de zege. Zeker met ons elitegroepje. Maar wij moesten uiteindelijk sprinten voor de dichtste ereplaats en daarin werd ik tweede na de Deense kampioene Emma Norsgaard”, begon Jolien D’hoore.

“Ik denk dat er maar één iemand was in onze kopgroep die geen spurt wilde en dat was juist Grace Brown. Dat zei ik ook tegen mijn ploeggenote Amy Pieters. Wij moesten Brown in de gaten houden. Wel had ik niet verwacht dat ze al vanop 10 kilometer van de finish zou aanvallen. Ik verwachtte haar uitval in de laatste twee kilometers. Eerst werd er gedacht dat we haar wel gingen pakken maar toen ze voorop bleef bleek dat we te lang gewacht hadden om jacht te maken”, wist Jolien D’hoore.

De Moeren

Tijdens de laatste passage in De Moeren brak het peloton in verschillende stukken uit elkaar. “Het was er echt wel plezant. Overal spatte de boel uit elkaar. Het was er echt oorlog. Er ontstond meteen een waaier toen we doortrokken.”

“Lorena Wiebes had ik niet gezien toen er een afscheuring kwam. Ook Lotte Kopecky had ik in eerste instantie niet opgemerkt maar toen het tempo wat stokte zat ze plots naast mij. Na de passage in De Moeren viel het wat stil. We monsterden elkaar, maar al snel viel de beslissing om door te rijden met deze bende. En dan kwam die aanval van Grace Brown. De conditie is goed. Beter dan voorgaande jaren vind ik zelf. Dus Gent-Wevelgem komt op het juiste moment”, verduidelijkt Jolien D’hoore.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.