Vriendin van Jelle Wallays: “Tom Boonen was de enige coureur die ik kende…”

Profwielrenner Jelle Wallays (30) en zijn vriendin Vé David (27) openen vrijdag officieel hun B&B KOOON in de Klerkenstraat in Staden.

© JOKE COUVREUR

Ettelgem

Het pittoreske dorpje bij Oudenburg waar Vé David opgroeide. “In het middelbaar volgde ik al de richting interieur, waarna ik een master interieurarchitectuur behaalde. In 2016 leerden Jelle en ik elkaar kennen via gemeenschappelijke vrienden. Mijn beste vriendin en een kameraad van hem zijn immers een koppel. Deze winter zullen we drie jaar samen zijn. Het was de periode waarin Jelle voor Lotto-Soudal begon te rijden. (glimlacht) Zo heb ik hem leren kennen.”

Boonen

Toen Vé Jelle ontmoette, wist ze niet dat haar toekomstige vriend prestigieuze wedstrijden als Parijs-Tours en Dwars door Vlaanderen had gewonnen. “Ik kende niets van koers”, lacht ze. “Tom Boonen was de enige van wie ik al gehoord had. Intussen is mijn kennis al wat ruimer. Of ik weet wat een waaier is? (grijnst) Ja, hoor! Jelle heeft me alles uitgelegd. En we kijken samen naar de praatprogramma’s over de koers op tv. Door met een wielrenner samen te leven, raak ik almaar meer en meer geïnteresseerd.”

De ouders van Vé wisten wel wie Jelle Wallays was. “Zij keken vroeger in de zomer elk jaar naar de Tour. Toen ik zei dat ik met Jelle samen was, zeiden ze: oh, is het echt? Waarop ik dan maar antwoordde: ik zal hem dan ook wel eens googelen.” (knipoogt)

Gewicht

Het is boeiend om met Vé over Jelle te praten, alleen al voor haar bijzondere kijk op de wielersport. “Weet je wat ik zo fascinerend vind? Dat verschillende gewichtsklassen in één peloton samen moeten rijden. Je hebt de sprinters die vele kilo’s moeten meesleuren. Daarnaast heb je de middenmoot met onder meer Jelle. En ten slotte zijn er nog de klimmers die heel mager zijn. In andere sporten zie je dat toch zelden of nooit? Marathonlopers zijn allemaal mager. Hoogspringers ook. Gewichtheffers niet. En in judo werken ze in verschillende gewichtsklassen. Maar wielrenners, die sturen ze samen op pad.”

Roubaix

Op één dag zal B&B KOOON volgend jaar al zeker niet open zijn: zondag 12 april. “Dan vindt Paris-Roubaix plaats en die koers wil ik voor geld ter wereld missen”, benadrukt Vé met een knipoog.

Ouders

Sinds februari wonen Vé en Jelle in de Klerkenstraat in Staden. “Jelles ouderlijk huis is hiernaast”, vertelt Vé. “Zijn ouders zeiden dat er hier iets te koop stond, maar ik vond dat veel te groot voor ons tweeën. We hadden eigenlijk het idee om op termijn een B&B in het ouderlijk huis te beginnen en op een bepaald moment hebben we gezegd: waarom beginnen we er niet tien jaar vroeger dan gedacht aan?”

“Deze B&B is mijn eerste totaalproject ooit. Naast ons privégedeelte stellen we drie kamers ter beschikking van onze gasten. Op het gelijkvloers is er een gezamenlijk leefgedeelte, waar er ook ontbeten wordt. Het is de bedoeling dat wij 90 procent van ons huis met onze gasten delen, dat wij hen er bijnemen en dat zij dat ook met ons doen.” Jelle: “Heel vaak krijg ik van mensen de vraag hoe ik leef als profrenner, hoe ik eet en wat ik eet. (glimlacht) Wel, nu kunnen ze het hier eens komen bekijken als ze dat willen.”

Fietsers

B&B KOOON spitst zich vooral toe op fietsers. “We bieden hen dan ook enkele favoriete trainingsroutes van Jelle op gps aan, met hier en daar een leuk cafeetje langs de route”, vertelt Vé.

Chiapudding

Ook een belangrijk aspect in B&B KOOON: het ontbijt. Vé: “Daarin komt de sfeer van het wielrennen en gezond eten aan bod. Natuurlijk voorzien we boterkoeken. In een land als België kan je niet anders. Maar daarnaast probeer ik ook altijd enkele speciale dingen voor te schotelen: chiapudding, bananenbrood, pannenkoekjes… De confituur die ik maak, zal er altijd één zonder toegevoegde suikers zijn. De taak van Jelle hierin? (proest het bijna uit) Die beperkt zich tot de social media.”

Koffiebonen

Opvallend: Jelle Wallays, een fervent liefhebber van koffie, stelt zijn eigen blend ter beschikking. “50 procent komt van Brazilië, de andere helft van Guatemala. Die combinatie vind ik lekker en heb ik leren kennen door in de loop der jaren veel te proeven.” Vé knikt: “Onze B&B is een knipoog naar elkaar. Mensen komen hier binnenkijken in het leven van een profwielrenner en een interieurarchitecte. We vinden het belangrijk dat mensen voelen dat ze welkom zijn in ons huis.” Iedereen kan trouwens ook komen ontbijten zonder te overnachten. “Maximum acht personen. Het mag niet te groot worden, want ik moet het zelf ook nog aankunnen in combinatie met mijn werk als zelfstandig interieurarchitecte.”

Ervaring

Al negen jaar doorkruist Jelle Wallays als profwielrenner de hele wereld. “Ik heb al in zoveel hotels verbleven dat ik intussen wel weet wat goed was en wat slecht was. Het eerste wat iemand doet als hij op zijn kamer komt, is kijken of de wifi goed werkt. Meteen erna zoekt hij een stopcontact, liefst zo dicht mogelijk bij zijn bed, om zijn gsm op te laden. Daarna legt hij zich op zijn bed om de kwaliteit van de matras te checken. Wel, wij hebben ervoor gezorgd dat aan die drie voorwaarden alvast voldaan wordt.”

Meer info op www.kooon.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.