https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Voormalig Belgisch kampioen Kristof Vandewalle hangt zijn fiets aan de haak

© BELGA
Redactie KW

De drievoudige Belgische kampioen tijdrijden koerste de voorbije twee seizoenen voor Trek en gaat nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Vandewalle toonde zich de voorbije jaren een specialist tegen de klok en behaalde enkele mooie overwinningen in het peloton. Hij koerste drie seizoenen bij de ploeg van Patrick Lefevere, en verkaste in 2014 naar Trek. Sinds zijn valpartij in de Vuelta van vorig jaar, waar hij een rib brak in de ploegentijdrit, was hij op de sukkel. Hij reed die Vuelta nog uit, startte vervolgens op het WK tijdrijden in Ponferrada waar hij 24e werd, maar ook daarna hield de pech niet op. Begin oktober 2014 werd hij aangereden op training, liep hij een barst op in het scafoïde en werd zijn meniscus geraakt. In de Giro van dit jaar brak hij een vinger en moest hij afstappen. Daarna stak een knieblessure op als gevolg van die valpartij. “De pech en pijn hielden maar niet op”, aldus Vandewalle daarover begin oktober. “Intussen zijn alle problemen wel van de baan en voel ik me weer topfit.”

Ik was wat uitgekeken op het koersen zelf

Het contract met Trek werd niet verlengd en Vandewalle was er in oktober nog niet helemaal uit wat hij precies wou doen in 2016: koersen voor een nieuwe ploeg, een andere functie binnen een team, of zijn carrière beëindigen. De knoop is nu doorgehakt en hij stopt met professioneel wielrennen. “Fietsen doe ik nog heel graag”, zegt hij. “Maar ik was wat uitgekeken op het koersen zelf. Ik heb nog lange tijd de deur op een kier gehouden om renner te blijven, maar uiteindelijk, als ik eerlijk moet zijn tegen mezelf, was dat een gemakkelijkheidsoplossing om niet stil te hoeven staan bij mijn toekomst.”

Vandewalle heeft een diploma van handelsingenieur en wil daarmee aan de slag. “Wat ik precies ga doen, is nog niet duidelijk”, zegt hij daarover. “Ik bekijk vacatures en ga na welke opportuniteiten er zijn. Ik ben nog jong, wil nog veel bijleren en hoop dat er iets interessant mijn pad kruist.”

Vandewalle reed zijn laatste koers op 19 september, de GP Impanis (1.BC). Hij behaalde acht profzeges. Zo werd hij drie keer Belgisch kampioen tijdrijden (2014, 2013 en 2012) en won hij de tijdrit in de Ronde van Polen (WT) en in de Ronde van Oostenrijk (2.BC) in 2014. In 2013 behaalde hij de eindzege in de Driedaagse van West-Vlaanderen en won hij er ook de proloog. In 2010 schreef hij de GP Kanton Aargau op zijn naam (1.BC). Voorts kroonde zich met zijn ploeg Omega-Pharma-Quick Step twee keer tot wereldkampioen ploegentijdrit in 2012 en 2013.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten