Voor Timothy Dupont is 2018, met de handrem op, al begonnen

Timothy Dupont won in 2017 drie keer, waaronder de GP Jef Scherens in Leuven. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Met Timothy Dupont gaat het uitstekend, dank u. Afgelopen zondag won hij soeverein de strandrace van De Panne. Het seizoen 2018 is nu al, weliswaar met de handrem op, succesvol ingezet.

Afgelopen vrijdag, na zijn matinale training, zagen we hem, met zijn twee vrouwen dochtertje Marilyn en vriendin Cindy in Domein De Cellen in Oostkamp glunderen op de voorstelling van Velo Droom, het boek dat het levensverhaal vertelt van Freddy Missotten, de ploegleider die hem met Jong Vlaanderen over de drempel naar de beroepscategorie tilde. En vorige zondag won Timo, na twee tweede plaatsen op een rij, de Beach Endurance Race De Panne. De aanwinst van Wanty Groupe Gobert reed na 52 km afgescheiden door de finish. De Nederlander Bram Immings en de Fransman Benoît Daeninck vervolledigden het podium.

SPAARMODUS

Timothy Dupont verkeert dus nu al of nog steeds? in een benijdenswaardige conditie. Is dat niet wat voortvarend? “Neen hoor”, weerlegt hij. “Want geregeld neem ik wat gas terug en zet ik de spaarmodus op. Op mijn 30ste ken ik mijn lichaam door en door. Met de strandraces kan ik mijn trainingen een opstoot geven en mezelf competitief testen. In Bredene zal dat op 10 en 26 december niet anders zijn. Een persoonlijke stage in de eerste week van december gaat eraan vooraf. Van 8 tot 20 januari is er de stage met Wanty-Groupe Gobert.”

Timothy Dupont wil hoegenaamd niet horen van een rampenjaar 2017. “Want dat was het hoegenaamd niet. Onze dochter werd op 28 maart 2017 geboren”, verduidelijkt de Bredenaar. “Dat alleen al maakte van 2017 blijvend één der jongste mooiste jaren van ons leven. Dat het sportief wat minder liep, vergaat daarbij in het niets. De sportieve beslommeringen en zelfs mijn uitsluiting in de BinckBank Tour ontredderden mij niet, want ik weet al langer dat ik in moeilijke omstandigheden wel een beetje plooi maar nooit kraak. Ook daaruit zou ik dus sterker komen, wist ik bij voorbaat. Ik kom nog aardig wat meubelen redden en dat vooral met een triomf in de GP Jef Scherens rondom Leuven maar ook mijn regionale successen in Desselgem, waar zelfs een bijensteek in de tong mij niet klein kreeg, en in Oostrozebeke deden deugd. Eind goed, al goed, want één en ander leverde mij een overstap op naar een beter gestructureerd team met een aantrekkelijker programma.”

“Deelnemen aan de Tour de France is al een decennialange kinderdroom”

Op de clash met Nick Nuyens wenst Timothy niet meer terug te komen. Van zijn kant is daarover alles gezegd, al deed hij er wijselijk amper zijn mond over open. De schrijvende pers had er afgelopen week een kluif aan. De heisa is nog lang niet voorbij, maar Timothy Dupont heeft er niets meer mee te maken, behalve dat hij door de feiten in het gelijk werd gesteld.

OMTRENT CALLEEUW

Timothy wenst enkel nog vooruit te kijken. Hij begint, als relatief late roeping, in 2018 toch al aan zijn vijfde campagne in de beroepscategorie. Zelfs al wordt hij met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet opnieuw de internationale zegekoning, dan nog kunnen 2018 en 2019 zijn beste jaren worden. “Bij Wanty Group Gobert voelde ik mij meteen thuis met gouwgenoten als Tom Devriendt, Xandro Meurisse, Guillaume Van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck. Samen met de 16 overigen zullen wij voor mekaar door het vuur gaan om onze sponsors meer dan ooit in beeld te brengen. Ja, ik ben een ploegspeler. (knipoogt) Al win ik natuurlijk het liefst zelf.”

Dat zal dan opnieuw zonder zijn jarenlange sidekick Joeri Calleeuw zijn. De Siamese tweeling is dus, althans in de koers, voorgoed gescheiden. “Wij trainen nog veel samen, hoor. Joeri blijft mijn compagnon de route en dat zal voortaan nog meer het geval zijn, aangezien hij in Oostende komt wonen. Hij heeft nieuw koersgeluk gevonden bij onze gemeenschappelijke vriend Hakim Verbeure, die aan een mooi project begonnen is en waarin Joeri centraal zal staan. Op zijn beste dagen kan hij nog steeds verbazend uit de hoek komen.”

QATAR EN DE … TOUR!

Timothy krijgt een gedroomd programma voorgeschoteld. “Het voorjaar zal niet al te veel verschillen van dat der vorige jaren. Verrassende nieuwigheid kan de Ronde van Qatar zijn, waarin er meestal gespurt moet worden. Als ik daar mijn eerste dagzege behaal, zal dat nogal wat geven! Verder is er vooral het Vlaamse voorjaar met Kuurne-Brussel-Kuurne, de Omloop Het Nieuwsblad, Nokere Koerse, de Driedaagse De Panne-Koksijde, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs Schoten als persoonlijke hoogtepunten. Op langere termijn droom ik van de Tour, waarin deelnemen essentiëler zal zijn dan winnen, al weet je natuurlijk nooit wat er uit de kast rolt op een dag dat alles in de juiste plooi valt. Timothy Dupont in de Tour de France is op zich al een decennialange kinderdroom”, besluit de 30-jarige Bredenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier