Vlamertingse juniores zijn klaar voor hun thuiskoers

Matthew Deborggraeve en Korneel Decaestecker hopen zondag op een knappe prestatie in eigen gemeente. © VDB
Redactie KW

Ook voor de niet-profs is het wielerseizoen 2018 goed en wel begonnen. Voor de jeugdrenners staan dit weekend de eerste West-Vlaamse kermiskoersen op het programma. De juniores mogen het zaterdag al tegen elkaar opnemen in Staden en een dag later kunnen ze dat nog eens overdoen in Vlamertinge. Voor Matthew Deborggraeve (Wielerteam Ieper) en Korneel Decaestecker (CT Luc Wallays-JRR) staat vooral die laatste wedstrijd met stip genoteerd. De eerstejaarsjuniores hopen in hun thuiskoers het jaar met een knappe prestatie te kunnen inzetten.

Jullie konden afgelopen weekend, op het clubkampioenschap in Meulebeke, al eens warm draaien. Hoe is de koers verlopen?

Matthew: “Redelijk goed. Als eerstejaarsjunior werd ik toch mooi dertiende en ik heb geprobeerd om mee de koers te kleuren. In het begin kon ik een paar keer wegrijden, maar ik kreeg daarna een klopke waar ik even van moest bekomen. Dat is me gelukt, want ik was mee met de juiste ontsnapping. Uiteindelijk moest ik daar wel de rol lossen, maar ik houd er een positief gevoel aan over.”

Korneel: “Ook bij mij overheerst het optimisme. Ik wist niet echt wat ik mocht verwachten van mijn eerste koers bij de juniores, maar het gevoel zat goed en dat is het belangrijkste. Ik miste dan wel de goede ontsnapping, maar in de achtervolging kon ik vlot mijn werk opknappen. Een geslaagde start dus.”

Het teken dat jullie goed gewerkt hebben deze winter. Tevreden met jullie voorbereiding?

Matthew: “Toch wel. 2017 was zeker geen slecht jaar. Ik heb vaak mee de koers gemaakt met een derde plaats in Veldegem als hoogtepunt. Deze winter heb ik iets meer getraind dan de vorige jaren, aangezien ik meestal maar in de zomer in vorm geraak. En blijkbaar heeft dat wel geloond.”

“Voor eigen volk wil je altijd zo goed mogelijk presteren” – Matthew Deborggraeve

Korneel: “Ik kan eigenlijk nergens over klagen. Ik kende een goed jaar als tweedejaarsnieuweling met enkele mooie top 10-noteringen en kon daar deze winter op voortbouwen. Ik ben nooit ziek geweest en heb alle trainingen kunnen afwerken. Naar het seizoen toe deed ik een drietal duurtrainingen per week, vaak samen met de ploeg. Daar word je wel sterker van.”

Jullie verschijnen dus met een goede conditie aan de start in Vlamertinge. Wat zijn de ambities?

Matthew: “Voor eigen volk wil je altijd zo goed mogelijk presteren natuurlijk. Ik hoop dat ik mezelf een beetje zal kunnen inhouden in de beginfase. Je ziet dat vaak bij thuisrijders, dat ze te wild van start gaan. Maar dit is dus de eerste keer dat ik met een goede conditie aan het seizoen begin, dus ik kijk er wel naar uit. We zullen ook met een sterke ploeg aan de start verschijnen. Dat kan altijd van pas komen.”

“Zondag zullen we niet echt als vrienden koersen” – Korneel Decaestecker

Korneel: “Het is toch iets speciaals hé, een thuiskoers. Maar extra nerveus ben ik niet echt. Het wordt in de eerste plaats afwachten hoe de benen zullen aanvoelen, maar als die goed zijn, zal ik zeker iets proberen. Ik ken in ieder geval het parcours vanbinnen en vanbuiten. Als ik eens ga losrijden of zo, dan durf ik dat rondje wel eens aan te doen. Deze week zal je me zeker nog eens op de omloop terug vinden.”

Jullie zijn dorps- en leeftijdsgenoten. Trekken jullie ook vaak samen op pad?

Matthew: “Bij de aspiranten wel, maar toen Korneel van ploeg veranderde, is dat wat geminderd. Ook vorig jaar gingen we regelmatig eens samen trainen, maar deze winter is dat er nog niet echt vaak van gekomen. Ik vermoed dat we elkaar zondag, in de koers, wel zullen tegenkomen. Voor eigen volk zullen we beiden dubbel gemotiveerd zijn.”

Korneel: “Dat klopt. Samen trainen doen we niet echt, maar als we elkaars pad kruisen, zullen we wel een stukje naast elkaar fietsen. Ook zondag zullen we niet echt als vrienden koersen. We zitten een andere ploeg en ik denk dat we beiden vooral voor onszelf zullen rijden. Zoals het hoort.”

(BV)