Vind! Cycling Project wil de goede lijn van vorig seizoen doortrekken

Het bestuur van vind! Cycling Project met Nicolas Nollet, Ward Vander Meiren en Ivan Depoorter. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Voor het vijfde jaar op rij stelde vind! Cycling Project in Wienerberger in Kortemark zijn troepen voor het nieuwe seizoen voor. Voorzitter Ivan Depoorter hoopt de goede prestaties van vorig seizoen door te kunnen trekken.

“Vorig jaar beleefden we het beste seizoen sinds de start van onze ploeg”, blikt voorzitter Ivan Depoorter terug. “Met Evert Vanneste, John-Ross Clauw en Briek Beuselinck behaalden we drie overwinningen op de weg, in de beachraces stond er opnieuw geen maat op Frederik Devolder bij de masters, Ward Vander Meiren won de duatlon in Damme en zelfs in het mountainbiken mochten we een zege noteren met Steven Descheemaecker, die de Chouffemarathon in Achouffe won. Maar de allermooiste vond ik onze zege in het ploegklassement in de interclub in Zwevezele, omdat dat een prestatie van de hele ploeg was. En het toont perfect wat voor team we zijn: het is een bende maten die aan elkaar hangt en waar de familiale sfeer primeert. Iets dat we de voorbije vier jaar opgebouwd hebben en willen behouden.”

Ik merk op training dat het niveau een stuk hoger ligt dan vorig seizoen

“Nieuw dit jaar bij de ploeg is Quinten Verhelst. Hij koerst nog maar twee jaar en begint nu aan zijn eerste jaar als belofte. Ik ken hem al een paar jaar en bij ons team willen we hem van alles eens laten proeven. Daarnaast is er ook de comeback van Jonas Decouttere en Alexander Chamon. Twee jongens die vroeger heel sterk waren en van goudwaarde kunnen zijn voor de jongeren in onze ploeg. De rest van de ploeg is gebleven, waardoor we over een sterke kern beschikken. Ik zie op training dat het bij iedereen al heel vlot gaat en dat het niveau een stuk hoger ligt dan vorig seizoen. Iedereen kijkt dus uit naar de start van het nieuwe seizoen.”

Meer interclubs

“We hebben ons programma uitgebreid, waardoor we dit seizoen meer interclubs zullen rijden”, gaat de voorzitter verder. “Vooral op vraag van de renners zelf. Ze zijn gemotiveerd en ik weet zeker dat ze overal een rol van betekenis kunnen spelen. En wie weet slagen we er zelfs in om een interclub te winnen? We hebben verschillende renners in onze rangen die dat moeten kunnen. Bovendien kunnen we op deze manier onze jongeren zoals John-Ross Clauw en Briek Beuselinck stimuleren. John wou eind 2017 nog stoppen met koersen, maar vorig seizoen heeft hij bewezen dat hij tot de betere beloften behoort. Bijna overal top tien rijden en derde worden in WestSprint, dat doe je niet zomaar. Wees maar zeker dat hij dit seizoen nog sterker voor de dag zal komen. Briek heeft deze winter iets minder strandraces gereden, omdat hij zich dit seizoen wil tonen op de weg. Hij heeft vorig seizoen al bewezen dat hij er alvast alle capaciteiten voor heeft.”

“Het zou mooi zijn als we de prestaties van vorig seizoen kunnen evenaren en eens podium halen in een interclub. Ik zal alvast mijn best doen om de drive erin te houden en de jongens te motiveren en steunen. Al besef ik maar al te goed dat het niet meer evident is om nog koersen te winnen. Er zijn niet zo veel wedstrijden meer als vroeger en dan heb je nog veelwinnaars als een Vandenbogaerde die de meeste koersen naar zich toetrekken. Maar we zullen er iedere week voor gaan”, besluit Ivan Depoorter, die tot slot al zijn sponsors wil bedanken. “We hebben heel goede en trouwe sponsors die er al van bij de start bij zijn, maar dit jaar mochten we ook heel wat nieuwe verwelkomen uit Zarren en Kortemark. De zege van John-Ross in Kortemark heeft heel wat teweeggebracht.”

Jonas Decouttere (elite zonder contract uit Roeselare): “Comeback pas na mijn huwelijk”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Jonas Decouttere (32) uit Roeselare maakt dit seizoen zijn comeback bij de ploeg waar hij in 2015 stopte met koersen. “In mijn laatste jaar als wielrenner werd ik nog tweede op het PK in Rollegem en dan ben ik moeten stoppen door mijn job. Als paracommando moest ik vaak naar het buitenland, waardoor ik niet meer voldoende kon trainen. Ik ben wel altijd sportief gebleven. Dordat er in de nabije toekomst geen buitenlandse missies meer gepland staan, besloot ik opnieuw te koersen. Zonder te trainen heb ik vorig jaar al twee keer bij de OVWF gereden en dat ging goed.”

“Mijn comeback zal echter pas voor in april zijn, want volgende week vertrek ik samen met Steffie Houthoofd naar Zuid-Afrika om er te trouwen en een rondreis te maken. Halfweg maart zijn we terug en dan schat ik een maand nodig te hebben vooraleer ik mijn comeback maak. De voorbereiding is alvast goed verlopen. Ik werkte op hetzelfde stramien als vroeger: zoveel mogelijk uren maken. Maar hoeveel ik ook train, ik heb altijd koersen nodig om in het ritme te komen. Wat ik ervan verwacht? Dat is moeilijk te voorspellen. De meesten zeggen dat ik nog op mijn snelheid kan teren, maar ik word volgende maand 33 en die snelheid is wat afgebot. We zien wel wat het geeft. Ik hoop er niet afgereden te worden en tegen de zomer top tien te halen. Maar het belangrijkste is me amuseren. Goede uitslagen zijn niet meer dan een leuk extraatje. Met vind! zit ik alvast bij de ideale ploeg.”

Alexander Chamon (elite zonder contract uit Gits): “Het niveau ligt hoger dan vroeger”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Een van de nieuwe gezichten is Alexander Chamon (33) uit Gits. De elite zonder contract maakte halfweg vorig seizoen na acht jaar zijn comeback in het wielrennen. “Ik ben wel al die jaren blijven fietsen en trok er nog zo’n tweemaal per week op uit. Vorige winter ben ik dan begonnen met strandraces en dat ging behoorlijk goed. Na overleg met mijn vrouw en kids heb ik dan besloten om opnieuw te beginnen koersen. Ik heb eerst een tiental koersen bij de nevenbonden gereden, maar dat was niet echt mijn ding. Daarom koos ik opnieuw voor de elite zonder contract. Ivan Depoorter stelde dan voor om bij vind! te rijden en sinds juni reed ik weer in het peloton. Het was in het begin wat aanpassen, maar uiteindelijk finishte ik al drie keer in de top tien. Normaal zou de weg als voorbereiding op de strandraces zijn, maar ik heb besloten om beide te combineren.”

“Ik mag niet klagen over mijn strandraceseizoen. Ik heb wel twee keer pech gehad, maar voor de rest was het niet slecht met als uitschieter twee toptienplaatsen. Het niveau is niet te onderschatten en je moet ook wat geluk hebben. Nu zijn er nog twee strandraces en dan neem ik twee maanden pauze. Na een winter in het teken van de koers is het weer tijd voor mijn gezin. Daarna bouw ik terug op om in mei of juni op de weg te beginnen. Mijn verwachtingen? Ik hoop een stap vooruit te zetten en beter te doen dan vorig seizoen, vooral qua resultaten. Niet eenvoudig, want ik het niveau hoger ligt dan vroeger.”

Thomas Deceuninck (elite zonder contract uit Ledegem): “Hoop vooral op jaar zonder pech”

(foto Gino Coghe)
(foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Vorig seizoen zat het niet mee voor Thomas Deceuninck (28) uit Ledegem. Na een prima start werd hij omvergereden op training en geraakte hij nooit meer in zijn goede ritme. “Ik was goed begonnen met een zevende plaats in mijn derde koers, maar twee dagen later werd ik op training aangereden door een bestelwagen”, blikt Thomas terug. “Met een zware hersenschudding en kneuzingen stond ik zes weken aan de kant. Daarna heb ik rustig hervat, maar ik was mijn basisconditie kwijt en raakte nooit meer in mijn ritme. Ondanks een mindere conditie kon ik het seizoen nog afsluiten met een negende en een vijfde plaats, wat goed was om met vertrouwen de winter in te gaan.”

“De voorbereiding is alvast prima verlopen. Hoog zijn de verwachtingen wel niet. Ik hoop vooral op een jaar zonder pech en dat ik opnieuw met een goed gevoel kan koersen. Ik wil mee de koers kunnen maken en mij amuseren. Ik kijk vooral uit naar de streekkoersen, zoals in Ledegem, Moorslede, Slypskapelle… wedstrijden vlakbij mijn deur. Bij vind! zijn we een bende vrienden. De meesten werken of gaan nog naar school en ambiëren geen profcontract. Nee, we willen ons vooral amuseren met onze hobby”, besluit Thomas, die al van bij de start voor vind! rijdt. “Ervoor was ik een vijftal jaar gestopt, na mijn eerste jaar als belofte. Maar toen Ivan de ploeg startte, ben ik herbegonnen. Ik kende hem van bij de Jonge Renners en wist dat ik in een prachtige ploeg terecht zou komen.”