Viktor Vandenberghe meteen top in eerste volwaardige seizoen

Viktor Vandenberghe, hier links op het podium na afloop van de Berencross, speelt ook nog voetbal. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Viktor Vandenberghe (14) maakt een voortreffelijk debuut bij de nieuwelingen. Met vier overwinningen en een handvol podiumplaatsen voor de piepjonge Vichtenaar van Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem is dat zeker niet overdreven uitgedrukt. Viktors voornaamste doel is nu het BK in Antwerpen.

Het is het laatste seizoen dat ik voetbal. De combinatie met wielrennen wordt wat te zwaar

Het lijdt geen twijfel dat de Vichtenaar tot de beste eerstejaarsnieuwelingen van het moment behoort. Een greep uit zijn palmares van het nog prille seizoen: winst in Koningshooikt, Kruibeke, Boom (Superprestige) en Asper-Gavere (eveneens Superprestige). Tweede werd hij in Eeklo en Meulebeke en afgelopen zondag vervolledigde hij het podium in de Superprestigecross in Ruddervoorde. Vrijdag werd hij nog mooi vijfde in de zware Koppenbergcross. “Zondag had ik nochtans een slechte lottrekking en moest ik redelijk achteraan starten, maar ik kon wel snel opschuiven. Ik geraakte tot in tweede positie, maar moest uiteindelijk nog een Britse renner laten voorgaan. Ik finishte op een mooie derde stek en werd daarmee overigens eerste Belg. Ik ben inderdaad tevreden over mijn seizoen tot nu toe. Ik sta bijna elke week op het podium, dus wat wil je nog meer?” Als je weet dat Viktor nog geen volledig jaar fietst, is dat veelbelovend. “In februari begon ik bij de LRC te crossen. Dat ging vlot. Ik eindigde bijna altijd in de top tien. Nu is het mijn eerste seizoen bij de wielerbond. Deze zomer heb ik ook wat op de weg gekoerst – een vijftal wedstrijden – en dat blijkt een heel goede voorbereiding te zijn geweest. Cross blijft wel het belangrijkste voor mij, dat is zeker.”

Gavere en Boom

“Mijn mooiste crossen waren die in Boom en Gavere. Boom omdat het een heel mooi parcours was. Ik had een moeilijke tegenstander, maar die ging in de slotfase onderuit. Gavere was ook een heel mooie. In de laatste kilometer kon ik constant de koppositie houden en zo het verschil maken. Voor een echte klassieker als Gavere kan dat echt wel tellen.” Voor de renner van Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem is het enigszins spijtig dat er geen Superprestigeklassement voorde nieuwelingen bestaat. Met twee overwinningen en een derde plaats op een totaal van vier crossen – enkel de manche in het Nederlandse Gieten reed hij niet – zou hij daar zeker een mooie plaats in hebben.

Ik kijk heel hard uit naar het Belgisch kampioenschap in Antwerpen in de maand januari

De komende weken wil Viktor die constante natuurlijk graag doortrekken. Een overwinning komt altijd welgekomen, maar anderzijds wil hij ook geen grote risico’s meer nemen. “Ik kijk heel hard uit naar het Belgisch kampioenschap in Antwerpen in de maand januari. Ik hoop dat ik gespaard blijf van blessures, want Antwerpen lijkt me echt een mooi parcours. Of een titel mogelijk is? Met een goede dag zoals in Gavere of Ruddervoorde is dat misschien wel het geval, maar met een podiumplaats zou ik zeker ook al tevreden zijn”, aldus de leerling bouw- en houtkunde aan het VTI Waregem. Naar eigen zeggen ligt een modderparcours hem het best, het liefst met een aantal loopstroken. “In lopen ben ik best wel goed. Ik voetbal nog bij SV Anzegem, waarschijnlijk heeft dat er wel iets mee te maken. Het is overigens het laatste seizoen dat ik voetbal. De combinatie met wielrennen wordt wat te zwaar.”

Jaarmarktcross

Maandag rijdt hij de Jaarmarktcross in Niel, nog zo’n vaste waarde op de crosskalender. “Ik hoop op een mooie resultaat. Mijn Britse tegenstanders van dit weekend zullen er niet zijn, dus misschien zit er opnieuw een dichte ereplaats in. Ik hoop dat ik voldoende hersteld zal zijn van de zware crossen in Gavere, op de Koppenberg en in Ruddervoorde, maar ik heb er wel goede hoop op.”