Viktor De Muynck beleeft niet zijn allerbeste seizoen

Viktor Demuynck is niet aan zijn allerbeste campagne bezig, maar blijft hopen op beterschap. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Vorige week zaterdag behaalde tweedejaarsnieuweling Viktor De Muynck een 30ste plaats in de veldrit van Sint-Niklaas. Na ziekte en enkele gekneusde ribben timmert de renner van Cycling Team Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare aan de weg terug. “Ik wil dit seizoen in een grote wedstrijd nog eens in de top vijftien eindigen.”

Zaterdag stond er opnieuw geen maat op tweedejaarsnieuwling Aaron Dockx in de Waaslandcross in Sint-Niklaas. De Belgische kampioen kwam er solo aan voor Niels Ceulemans en de Duitser Silas Kuschla. Dockx heerst dit seizoen bij de tweedejaarsnieuwelingen en behaalde er zijn zeventiende zege op zeventien wedstrijden. Op bijna vijf minuten finishte Viktor De Muynck als 30ste. “Het was mijn eerste wedstrijd sinds 1 november. Eindelijk nog eens kunnen starten in een veldrit heeft me deugd gedaan.”

Rotperiode

Viktor heeft er namelijk een rotperiode opzitten. Na de Koppenbergcross werd hij ziek. Vier weken is hij op de sukkel geweest en dan moest die ongelukkige valpartij nog komen. “Net voor de examens was ik aan het trainen aan de kust. Ik ben er domweg met mijn fiets gevallen en zo kneusde ik mijn ribben. Daarna kwamen de examens. Ik zit in mijn vierde jaar sportschool in Torhout en kon dan ook niet veel trainen. Hopelijk heb ik voor dit seizoen nu wel mijn pech gehad.”

Hoe ik dit wisselvallig seizoen verklaar? Ik moet mijn groeischeut nog krijgen

Viktor begon met crossen als 13-jarige. “Van mijn opa kreeg ik een crossfiets. Het interesseerde me en ik ben wedstrijden beginnen te rijden bij de LRC. Als laatstejaarsaspirant wou ik me testen bij de bond. In mijn eerste wedstrijd in Diksmuide werd ik onmiddellijk tweede. Even later won ik in Roeselare. Dat seizoen won ik vier wedstrijden en was de trein vertrokken.” Als eerstejaarsnieuweling kende Viktor echter een wisselvallig seizoen. Zijn tweede plaats op het provinciaal kampioenschap in Tielt was een opsteker. “Iben Rommelaere was die dag gewoon te sterk voor me. Hoe ik mijn wisselvallig seizoen verklaar? Ik moet mijn groeischeut nog krijgen. Daarom kom ik soms nog te kort tegen de grotere renners.” Ook dit jaar kende Viktor een moeilijk aanloop. In de eerste wedstrijden had hij nog niet de goede tred te pakken. Daar kwam verandering in op de Koppenbergcross begin november, waar hij als 14de finishte. “Ik stond bij de stond redelijk achteraan, maar kon vlot opschuiven. Zo’n loodzware omloop ligt me als gegoten. Ik genoot ervan om daar te mogen rijden. Toch was het telkens afzien op de Koppenberg.”

Prof worden?

Donderdag croste Viktor in Beernem. Ook dit weekend staat hij normaal opnieuw aan de start van een veldrit. “Maar ik bekijk het cross per cross vanaf nu. Ik wil mijn conditie opnieuw opbouwen. Mijn doelstelling is om dit seizoen nog eens in de top vijftien te eindigen in een grote wedstrijd. Of het Belgisch kampioenschap in Antwerpen een doel is? Ik probeer altijd goed te zijn op kampioenschappen, maar ik weet niet of ik binnen drie weken al de goede vorm te pakken zal hebben. Ik doe alvast mijn best om het seizoen met een goed gevoel af te sluiten.” Viktor is één van de vele jonge wielrenners die ervan droomt om van zijn hobby zijn beroep te maken. Toch is hij realistisch. “Ik weet dat de kans klein is dat het lukt, maar ik zal er alles aan doen. Er is niets fout met dromen. Als dat niet lukt, wil ik wel leerkracht lichamelijke opvoeding worden, om maar een voorbeeld te geven. Maar dat zien we later wel. Eerst focus ik mij op de cross.”