Vijfde zege op rij voor van der Poel in Otegem

Mathieu Van Der Poel won in Otegem. © belga
Redactie KW

Zesvoudig Nederlands kampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft maandag voor de vijfde keer op rij de Weversmisdagcross in Otegem gewonnen.

Wereldkampioen Van der Poel, die zondag in Rucphen naar zijn zesde opeenvolgende Nederlandse titel reed, haalde het in Otegem solo voor Tim Merlier en Gianni Vermeersch en boekte zo zijn 21e zege van het seizoen. Eli Iserbyt werd na een knappe inhaalrace vierde, voor Toon Aerts. Kersvers Belgisch kampioen Laurens Sweeck was in de beginfase betrokken bij een botsing met Pauwels Sauzen-Bingoal ploegmakker Iserbyt en zakte nadien weg. Hij kwam niet meer in het stuk voor in Otegem en eindigde pas op de elfde plaats.

Het was Van der Poel die de kopstart nam. Achter de regerende wereldkampioen volgden zijn broer David van der Poel, achternagezeten door het andere broederpaar Thijs en Toon Aerts met Eli Iserbyt, Tim Merlier en Gianni Vermeersch. Laurens Sweeck volgde wat verderop.

Een kopgroep van twaalf renners trok de tweede ronde in. Dat gezelschap zou verder uitgedund worden. Belgisch kampioen Sweeck nam Iserbyt, Mathieu van der Poel, Toon Aerts, Merlier, Vermeersch en Thijs Aerts op sleeptouw in de derde ronde. De hemelsluizen gingen alsmaar meer open in Otegem waardoor het parcours zwaarder en gevaarlijker werd. Eli Iserbyt en Laurens Sweeck schakelden elkaar uit na een val. Mathieu van der Poel was dan al gaan versnellen en kon over halfcross een kloof slaan. Achter de wereldkampioen sloegen de ploegmakkers bij Creafin-Fristads, Tim Merlier en Gianni Vermeersch, de handen in elkaar. Achter dit duo volgden Toon Aerts, Wietse Bosmans en Jim Aernouts.

Eli Iserbyt vocht terug na zijn val en slaagde erin op drie ronden van het einde zijn karretje aan te hangen bij Bosmans en Aernouts. Toon Aerts reed afgescheiden op plaats vier na een ontketende MVDP en Merlier met Vermeersch. Tim Merlier liet zijn metgezel op twee ronden van het einde in de steek en verzekerde zich zo van de dichtste ereplaats. De strijd voor de laatste podiumplaats ging tussen Toon Aerts en Gianni Vermeersch. Laatstgenoemde demarreerde en distantieerde zich van de voormalige Belgische kampioen. Toon Aerts kwam zelfs nog eens ten val en werd geremonteerd door Eli Iserbyt voor de vierde plaats.