Vijf toppers over Eli Iserbyt: “Op het BK in Meulebeke wordt het heel spannend”

Tom Vandenbussche

Eli Iserbyt is de nieuwe Europese kampioen in het veld, zijn eerste titel bij de profs. Rest ons nog één belangrijke vraag: kan de 23-jarige West-Vlaming ook nog winnen als Wout van Aert (28 november in Kortrijk) en Mathieu van der Poel (12 december in Antwerpen) straks weer beginnen te crossen? Wij vroegen het aan vijf mensen die het kunnen weten.

Rudy De Bie

(ex-bondscoach van Eli Iserbyt bij de junioren en beloften)

“Het is altijd moeilijk om vooraf vergelijkingen te maken, maar wat Eli momenteel tegen zijn rechtstreekse tegenstanders laat zien, is wel vrij indrukwekkend. Bovendien heeft hij vorig seizoen Van der Poel al meerdere keren tot diep in de finale het vuur aan de schenen gelegd. Als hij nog een paar procentjes verbetert, zal hij een volledige cross meegaan. Het crosstechnische en de explosiviteit zijn er natuurlijk al, maar zijn motor kan nog groter worden. Dat is een natuurlijk proces. Hij is ook nog altijd maar 23 jaar, dat vergeten de mensen al eens. Ik schat Eli evenwaardig in, hoor. Ja, enkel op bepaalde parcours, maar het ziet er goed uit. Hoe vlugger die confrontaties er komen, hoe beter voor de cross.”

Fien Maddens

(vriendin van Eli Iserbyt)

“Spannend, hé. Het is uitkijken naar het moment waarop Van Aert en Van der Poel weer in het veld te zien zullen zijn. Meestal staan ze er vanaf hun eerste wedstrijd, dus zou het leuk zijn als er meteen weer een duel tussen Eli en Mathieu komt, net zoals dat een jaar geleden het geval was. Ik weet eerlijk gezegd wel niet of Eli sterker is dan toen. Zoiets is heel moeilijk te zeggen. Het is wel een feit dat we hem vorig jaar in mindere wedstrijden zagen terugzakken en soms zelfs uit de top tien zagen wegvallen. Dat gebeurt nu niet meer. Eli is mentaal sterker geworden. Het is leuk om te zien hoe hij nu ook op moeilijke momenten rustig blijft.”

“Ik probeer hem daarin alleszins zo goed mogelijk te ondersteunen. Tijdens de week moet ik dus vooral niet over de cross praten. Daar wordt hij nerveus van. (glimlacht) Daarnaast staat mijn daginvulling in het teken van Eli. Twee keer per dag warm eten, eventueel ook een gezond tussendoortje, boodschappen doen… Ik probeer ervoor te zorgen dat hij zich volledig op zijn sport kan focussen en dat is belangrijk om te kunnen presteren.”

Gianni Meersman

(ploegleider van Eli Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal)

“Is Eli beter dan een jaar geleden? Dat kan. Dat zullen we zien als die twee er weer bij zijn. Gaat hij dan nog langer mee kunnen met Mathieu? Kan hij Wout verslaan? Op technische omlopen zeker, daar ben ik van overtuigd. In crossen zoals Koksijde natuurlijk niet. Het WK in Oostende zal Eli met al dat zand trouwens ook minder goed liggen, maar het BK-parcours in Meulebeke is op zijn lijf geschreven. Ook op dat van ploegmaat Michael Vanthourenhout trouwens. Ik was op het EK heel aangenaam verrast door Michael (die zilver pakte, red.). Ik hoop dat hij het beseft: als hij top is, kan hij topcrossen winnen. Michael moet nu van het kopmanschap van Eli profiteren.”

“Ik heb de woensdag voor het EK ook eens een crosstraining van Eli in Kruiskerke, bij zijn trainer Rudi Van de Sompel, met eigen ogen kunnen volgen. Dat was een cross. Hij moest op training meer afzien dan hij in de wedstrijd doet. Een crosser moet zichzelf enorm pijn kunnen doen op training om op de dag van de wedstrijd met overschot de finale in te kunnen gaan. Straf, hoor!”

Eli Iserbyt eind december 2019 met Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de start in Loenhout. Kan hij de twee de baas als ze straks weer beginnen te crossen?
Eli Iserbyt eind december 2019 met Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de start in Loenhout. Kan hij de twee de baas als ze straks weer beginnen te crossen? “Het zal heel spannend worden”, zeggen kenners. (foto Belga)© BELGA

Michael Vanthourenhout

(ploegmaat van Eli Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal)

“Het is afwachten hoe Wout en Mathieu zullen zijn. Waarschijnlijk zullen ze in het begin nog niet in topvorm zijn. Ze hebben na de klassiekers toch ook even gerust, al zijn het natuurlijk twee speciale kerels. Na twee, drie weken zullen ze er wel weer staan. Van Eli hebben we vorig seizoen al gezien dat hij veel verbeterd is en ik vind dat hij nu nog aan kracht gewonnen heeft. Hij kan alles. Vroeger moest hij het hebben van zijn crossen, zoals die op de Koppenberg. Maar nu kan hij ook snelle omlopen aan. Hij is completer geworden. Zijn prestatie op het EK is daarvan het mooiste voorbeeld. Wout en Mathieu zullen hem zeker niet mogen onderschatten.”

Klaas Vantornout

(ex-ploegmaat van Eli Iserbyt in 2016, 2017 en 2018)

“Eli is een talent, dat bewees hij al meer dan vaak genoeg bij de jeugd. Maar als ik eerlijk moet zijn: als die twee echt top zijn, zijn zij toch nog een stuk beter, hoor. Wout heeft in de Tour geschitterd en klassiekers naar zijn hand gezet. Mathieu heeft de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Ze zijn beiden absolute top in een internationale discipline als het wegwielrennen. Op het EK veldrijden waren er met moeite 25 tot 30 deelnemers en deden er bijna geen buitenlanders mee. Ik vond het zelfs een beetje triestig, maar daar kan Eli natuurlijk niet aan doen. Op zijn parcoursen kan hij het hen moeilijk maken. Ja, bijvoorbeeld op het BK in Meulebeke, waar het voortdurend draaien en keren is. Niemand die rapper kan draaien en optrekken dan Eli. Ook Van Aert niet. Hij zal er zijn vermogen niet kwijt kunnen. Op dat parcours wordt het heel spannend tussen die twee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.