Vijf lessen cyclocross met gewezen profrenner Klaas Vantornout

Klaas Vantornout, hier in De Warande, is twaalf jaar professioneel cyclocrosser geweest. Een betere leermeester voor lessen veldrijden is bijna niet denkbaar. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Voor maximum 25 sportieve jongens en meisjes tussen de 7 en de 16 jaar doet er zich een unieke kans voor. Torhoutenaar Klaas Vantornout, die twaalf jaar profwielrenner in het veldrijden is geweest, organiseert een nieuwe reeks Start to Cyclocross met vijf lessen op woensdagnamiddag in het domein De Warande aan de Aartrijkestraat.

De lessen hebben plaats op de woensdagen 22 september en 6, 13, 20 en 27 oktober, telkens van 14 tot 15 uur. De deelnemers kunnen er met een crossfiets terecht of met een mountainbike. Klaas zal hen de knepen van het vak leren. “Ik heb eerder al dergelijke reeksen begeleid”, zegt hij. “Sommigen komen erop af omdat ze ambitie hebben in het veldrijden, maar de meesten nemen op de eerste plaats deel voor hun plezier. De Warande is met de vele hellingen de ideale locatie. Ik doe mijn uiterste best om de prijs democratisch te houden: 60 euro voor de vijf lessen samen.”

Twee Belgische titels in het veldrijden behaald

De jeugd aan het sporten zetten, is op zich een edel doel. “Veldrijden en mountainbiken zijn bovendien nog wat attractiever dan de gemiddelde sportdiscipline”, vindt Klaas. “Komt daarbij dat de cyclocross in Vlaanderen nog altijd razend populair is.”

Klaas (39) is getrouwd met Annelies Van Sterthem (36). Ze hebben een dochtertje Milla (11) en wonen in de Parkstraat. Klaas is prof in het veldrijden geweest vanaf 2006 tot 25 februari 2018. Hij behaalde eind januari 2010 zilver op het WK cyclocross in Tabor en werd tweemaal Belgisch kampioen: in januari 2013 in Mol en in januari 2015 in Erpe-Mere. Hij zette als veldrijder een carrière neer om u tegen te zeggen.

Nu geeft Klaas in het volwassenenonderwijs CVO Scala de lessenreeks fietsenhersteller. Onder zijn leiding kunnen de cursisten aan fietsen leren sleutelen, onderdelen vervangen, enzovoort. Ook begeleidt hij geregeld fiets- en cyclocrosskampjes. “Sommige topsporters kunnen na hun loopbaan de aandacht niet missen, maar bij mij is dat niet het geval”, zegt hij. “Mij zul je zeker geen comeback zien maken. Wel fiets ik nog heel veel voor mijn plezier.”

Inschrijven voor Start to Cyclocross? Stuur een mailtje naar Klaas Vantornout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.