Vier (!) West-Vlamingen in top 10 derde rit Ronde van Burgos

Het was Danny van Poppel die opnieuw naar de zege snelde. Gianni Meersman werd eerste Belg op de derde plaats.

© BELGA

Danny van Poppel heeft zijn tweede ritzege beet in de Ronde van Burgos (Spa/2.BC). De Nederlander van Team Sky sprintte na 198 kilometer van Sedano naar Villarcayo sneller dan Jempy Drucker (BMC) en Gianni Meersman. Met Pieter Van Speybroeck (4), Yves Lampaert (6) en Zico Waeytens (9) eindigden er nog drie andere Belgen in de top tien. Dmitriy Gruzdev behoudt zijn leiderstrui.

Na de ploegentijdrit van woensdag kreeg het peloton donderdag opnieuw een etappe voor sprinters voorgeschoteld. Vijf renners besloten om wat publiciteit mee te graaien en kozen al vroeg in de rit voor de ontsnapping: Eneko Lizarralde, Jesus Del Pino, Yanto Barker, Giacomo Berlato en Jochem Hoekstra. Veel bonus, maximaal drie minuten, kregen ze nooit van het peloton waar BMC, Team Sky en Astana, voor leider Gruzdev, de wedstrijd controleerden.

Met nog 60 km voor de boeg werd het kwintet herleid tot een trio met Hoekstra, Del Pino en Berlato, maar ook zij zouden op 30 km van het eind gegrepen worden. Op 27 km van de finish, aan de voet van de Alto de Retuerta, waagde Kenny Elissonde zijn kans. Al snel zou hij bijgebeend worden door Alberto Contador, die de Fransman achterliet op de steilere stukken van de klim.

Maar het peloton was niet ver en met Brambilla, Cataldo en Fernandez kreeg Contador net voor de top nog gezelschap. Ook Loïc Vliegen zou in de afdaling nog komen aansluiten. Tevergeefs, want de vijf zouden niet voorop blijven en door het peloton ingehaald worden op zo’n 10 km van het eind. Het werd een sprint met als resultaat dezelfde top drie als in de openingsrit van dinsdag.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.