Veldrit Diksmuide opent Aspiranten Cyclocross Cup

De organisatoren van de traditionele aspirantencross van komende zondag in Diksmuide: Ronny Buggenhout, Marcella Terwe en Johan Smagghe. Ontbreekt op de foto: Marc Deprez. (foto MG) © Marnix Goemaere
Redactie KW

Het veldritseizoen mag dan al een paar weken bezig zijn, pas nu de wereldkampioenen op de weg gekend zijn, kunnen we onze blik helemaal naar het veld verleggen. Komende zondag duiken ook de jongste renners weer massaal de modder in. De veldrit van Diksmuide doet opnieuw dienst als openingsmanche van de Aspiranten Cyclocross Cup. De organisatoren mikken op opnieuw een 120-tal deelnemers.

De veldrit van Diksmuide staat al sinds 2008 op de kalender. Voordien was er altijd een cross in het nabijgelegen Keiem, maar door bebouwingen is die wedstrijd weggevallen. Een spijtige zaak voor het jeugdwielrennen, maar gelukkig werd er snel een oplossing gevonden. “Er was toen net een crossparcours aangelegd bij de sporthal van Diksmuide”, vertelt medeorganisator Ronny Buggenhout. “Indertijd nog uitgetekend door wielerlegende Eric De Vlaeminck. Het was dus perfect mogelijk om daar een veldrit op poten te zetten. Een bijkomend voordeel voor de deelnemers was dat zij dan gebruik konden maken van de douches en kleedkamers. Al zou dat laatste nu geen rol meer spelen. (lacht) Tegenwoordig komt zowat iedereen met een mobilhome naar de cross. Ja, zelfs bij de miniemen en aspiranten is dat het geval. Sommigen komen zelfs op zaterdag al toe om het parcours te verkennen. Precies zoals de profs.”

Opener ACC

De Diksmuidse cyclocross werd van bij zijn oprichting opgenomen in de Aspiranten Cyclocross Cup, een regelmatigheidscriterium met wedstrijden in Oost- en West-Vlaanderen. En ondertussen doet de veldrit al vijf jaar dienst als openingsmanche van de ACC.

De inkom is gratis, er wordt zowat de hele dag gekoerst en het is leuk om te zien hoe die jonge mannen zich helemaal uitleven

“In het begin hadden we ook wedstrijden voor nieuwelingen en junioren”, vervolgt Buggenhout. “Maar door een gebrek aan deelnemers hebben we die laten vallen. Het organiseren van een B-cross is dan weer een beetje te kostelijk, waardoor we uiteindelijk besloten om ons op de miniemen en aspiranten te richten. En zo is het eigenlijk ideaal. De inkom is gratis, er wordt zowat de hele dag door gekoerst en het is leuk om te zien hoe die jonge mannen zich helemaal uitleven. Nu alleen nog hopen dat het weer een beetje wil meewerken. In het perfecte scenario regent het zaterdag de hele dag, waardoor het parcours er lekker modderig bij ligt. En krijgen we op zondag een aangenaam zonnetje met zachte temperaturen. Maar ja, hier in België kan dat wel eens serieus tegenvallen.” (lacht)

Pure liefhebberij

Voor Ronny is het organiseren van de veldrit pure liefhebberij. De 64-jarige Diksmuideling heeft in zijn jeugdjaren zelf nog gekoerst, van zijn 15de tot zijn 21ste, en is het wielrennen ook nadien van nabij blijven volgen. Zo helpt hij ook mee tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Koksijde en staat hij in voor het plaatsen van seingevers bij verschillende koersen die door de streek trekken. De cross van Diksmuide neemt hij er met veel plezier bij. “Die cross opzetten gaat behoorlijk vlot. We zitten maar met vier mensen in het bestuur van Sportcomité Petit Paris, maar kunnen rekenen op een pak medewerkers die ons bijstaan. Vooraf wordt er twee keer vergaderd om alles af te spreken, een week vooraf wordt het parcours afgezet met paaltjes en de dag voor de wedstrijd moeten enkel nog de linten worden gespannen. De zondagavond is alles alweer opgeruimd. Het is leuk om op die manier te kunnen werken en het is onze bedoeling om nog lang door te gaan. De laatste tijd verdwijnen steeds meer wedstrijden van de kalender, ook de ACC kent dit seizoen vier manches minder. Dat vind ik heel jammer voor de jeugd en daarom zijn we niet van plan om snel te stoppen.” (Beau Vandevyvere)