Zwevegemse crossbelofte Justin Laevens out zich en hoopt ook anderen uit de kast te helpen

Justin Laevens aan het werk in Gullegem.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Justin Laevens aan het werk in Gullegem.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Wouter Vander Stricht

Justin Laevens (19) uit Zwevegem is wellicht de eerste renner die zich out als homo. De jonge coureur praat er open en vrij over en wil zo ook andere jongens helpen de stap te zetten. Zondag staat Laevens ook aan de start van het BK in Meulebeke, maar als belofte moet hij een pak renners achter Wout van Aert postvatten.

Het is bij sportjournalist Tom Coninx dat Justin Laevens tijdens een interview publiekelijk uit de kast komt. “Ik vond het niet moeilijk om me te outen, maar wel in de sport omdat ik geen andere coureurs ken die me voor gingen. Het was dus wel een grote stap. Ook mijn ouders waren heel positief over mijn outing.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zondag staat het BK veldrijden in Meulebeke op het programma. Daar start Justin als belofte ook in de wedstrijd van de profs. “Maar wij staan helemaal achteraan het pak. De toppers vertrekken heel snel, Van Aert en Van der Poel zie ik enkel voor en na de cross. Niet dat ze mij kennen waarschijnlijk. Ik volg hen op Instagram, maar omgekeerd is dat niet het geval.”

Meer dan toppers alleen

Tom Coninx is als ervaren man ook onder de indruk van de jongeman. “Hoe ik hem gevonden heb? Via Grindr! (lacht). Natuurlijk niet, maar wij gaan met ons sportplatform SportNU.be op zoek naar verhalen in de achtergrond. Iedere week zie je de toppers aan het woord, maar achter hen fietsen nog heel wat mensen met een verhaal. We doen eigenlijk aan storytelling. We schenken veel aandacht aan de dames en de jongeren. En zo ben ik bij Justin uitgekomen.”

Sportjournalist Tom Coninx wil ook de sporters op de achtergrond in de aandacht brengen.
Sportjournalist Tom Coninx wil ook de sporters op de achtergrond in de aandacht brengen.

“Justin is toffe kerel die voor ons zijn verhaal deed. En er ook bij vertelde dat hij een vriend heeft. Ik ken de sportwereld vooral als een macho-omgeving, maar Justin zijn verhaal bewijst dat er voor iedereen plaats is. Top dat hij zo sterk in zijn schoenen staat.”

Voor het BK zet Justin spreekwoordelijk zijn geld op kersverse papa Wout van Aert, maar hij ziet ook Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout als gevaarlijke outsiders.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.