Wout van Aert maakt favorietenrol waar in Meulebeke

© BELGA
© BELGA
Tom Vandenbussche

Het BK veldrijden in Meulebeke kreeg geen verrassende ontknoping. Uitdagers Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout misten hun start volledig, waardoor topfavoriet Wout van Aert uiteindelijk zonder al te veel problemen naar zijn vierde Belgische titel in het veld kon rijden. Vanthourenhout reed na een knappe race nog naar brons.

Het had vannacht en vanochtend gevroren in Meulebeke. Minder modder en dus meer mogelijkheden voor de tegenstanders van Wout van Aert, die op een gladde en droge omloop minder gebruik zou kunnen maken van zijn fenomenale vermogen. Niet dus. Na de middag dooide de ondergrond op Domein Ter Borcht en veranderde het parcours weer van ondergrond.

Na één minuut cross was de wedstrijd al voorbij. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout misten hun start volledig. Wout van Aert niet. Laurens Sweeck leidde de dans, maar al vlug kwam de 26-jarige Sportman van het Jaar aan de leiding. Een positie die hij niet meer zou prijsgeven. Terwijl Iserbyt na een schuiver in de achtergrond verzeild raakte en halfweg de wedstrijd verliet, kon slechts één renner gelijke tred houden met Van Aert: Michael Vanthourenhout. Zijn achterstand van 30 seconden bleef stabiel.

Vierde driekleur voor Van Aert

Van Aert reed zonder al te veel zorgen naar zijn vierde driekleur, nadat hij zich eerder ook al in Lille (2016), Oostende (2017) en Koksijde (2018) tot Belgisch kampioen had gekroond. West-Vlaanderen ligt hem dus duidelijk, ook al had Van Aert voor aanvang van dit BK geen al te beste herinneringen aan de Berencross in Meulebeke.

 © BELGA
© BELGA

In de strijd om zilver toonde Toon Aerts zich de sterkste voor Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Twee jaar na zijn bronzen medaille in Kruibeke is dit voor de naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Wingenaar zijn tweede podiumplaats op een BK bij de profs. Drie jaar geleden behaalde Vanthourenhout al eens zilver op het WK in Valkenburg. Ook toen moest hij alleen in Van Aert zijn meerdere erkennen. In de strijd voor plaats vijf moest Gianni Vermeersch in de slotmeters nog nipt zijn meerdere erkennen in Tim Merlier.

Wout van Aert: “Heb deze week amper geslapen”

Wout van Aert was tevreden met zijn vierde Belgische titel in het veld. “Ik wilde het voor de wedstrijd niet zeggen, maar ik heb deze week amper geslapen. ( Van Aert werd maandag vader van Georges, red.) Ik wil deze zege dan ook opdragen aan Georges en mijn vrouw Sarah.” Straks volgt het WK in Oostende. “Op een parcours dat mij voor de volle honderd procent ligt. Ik kan er niet anders dan een doel van maken.”

Michael Vanthourenhout: “Na twee minuten was de cross al voorbij”

Michael Vanthourenhout zat na afloop logischerwijze met gemengde gevoelens. “We waren twee minuten weg en de cross was al voorbij. Ik heb nog alles proberen te geven, maar een tweede plaats was het hoogst haalbare. Wout moest als eerste afstappen, waarna er een soort van kettingreactie waardoor de fiets van Eli en die van mij in elkaar verstrikt raakten. Dan begin je aan een hopeloze achtervolging. Maar ik had wel een goeie dag. Alleen jammer dat het foutje in het begin er anders over beslist heeft, anders zou ik een mooie finale gereden kunnen hebben. Ik trek met vertrouwen naar het WK Oostende, ook al ligt het parcours me er niet zo goed.”

Bondscoach Sven Vanthourenhout, neef en trainer van Michael, was na afloop lovend. “Een jaar geleden zou Michael opgegeven hebben, nu niet. Corona is voor hem een goeie zaak geweest. Doordat er geen wedstrijden waren, is hij verplicht geweest om keihard te trainen en een brede basis te leggen. Dat heeft hem deugd gedaan.”

Met hoeveel West-Vlamingen naar WK in Oostende?

Bij de profs lijken Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch zeker van hun selectie voor het WK veldrijden in Oostende op zondag 31 januari. Bij dames zal er geen enkele West-Vlaamse geselecteerd worden. Bij de beloften – het is wel nog niet zeker dat dit wereldkampioenschap zal kunnen plaatsvinden – komen vierdejaars Yentl Bekaert en tweedejaars Joran Wyseure in aanmerking voor de regenboogstrijd in eigen gouw. Bekaert, vorig jaar al tiende in Dübendorf, eindigde tussen de profs in de top twintig en mag zich in principe opmaken voor het WK in Oostende. Voor Wyseure wordt het bang afwachten, al speelt de opgave van Thibau Nys in zijn voordeel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.