West-Vlaanderen zegt: Wout wint het WK veldrijden

Wout van Aert en Mathieu van der Poel tijdens het WK in Valkenburg in 2018.© BELGA
Wout van Aert en Mathieu van der Poel tijdens het WK in Valkenburg in 2018.© BELGA
Tom Vandenbussche

Het lijkt nu al een uitgemaakte zaak: de rest start voor plek drie. De rest, dat zijn alle crossers naast Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Zondag, op het WK veldrijden in Oostende, krijgen we de langverwachte clash tussen de Nederlandse Belg en de Belgische Nederlander. Wat denkt de West-Vlaamse wielerwereld?

Dirk Demol: MATHIEU

Ploegleider Froome en Vanmarcke bij Israel Start-Up Nation. Winnaar Parijs-Roubaix 1988. Reed jaarlijks drie, vier crossen. “Als junior won ik in Harelbeke. Bij de profs croste ik een paar keer met Museeuw in het buitenland, als voorbereiding op de weg.”


1. Mathieu van der Poel, 2. Wout van Aert, 3. Laurens Sweeck

“Ik ben er altijd vanuit gegaan dat Mathieu qua talent net iets boven Wout staat, maar Wout is nog iets professioneler met zijn vak bezig. Daardoor zijn ze elkaar waard. Als Belg zie ik natuurlijk liever Van Aert winnen, maar Van der Poel heeft voor mij toch nog net dat streepje voor.”

Gilbert Desmet: WOUT

Oudste nog levende Belgische geletruidrager in de Tour. Wordt woensdag 90 jaar. Won Parijs-Tours (1958) en Waalse Pijl (1964).


1. Wout van Aert, 2. Mathieu van der Poel, 3. Tom Pidcock

“De kansen zijn fiftyfifty, maar omdat Van Aert Belg is en het op de macht zal aankomen, kies ik voor hem.”

Mathieu van der Poel.© BELGA
Mathieu van der Poel.© BELGA

Marc Hemeryck: MATHIEU

Trainer van Gianni Vermeersch. Ex-trainer van Klaas Vantornout en Michael Vanthourenhout. Gaf nog advies aan Van der Poel.


1. Mathieu van der Poel, 2. Wout van Aert, 3. Michael Vanthourenhout

“Ik kijk er enorm naar uit. De twee topfavorieten zijn in topvorm, werkten naar dit WK toe en zijn uitermate gemotiveerd. Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Ze rijden even snel, dus zullen details het verschil maken. Ik geef Mathieu iets meer kans. Brons voor Michael Vanthourenhout zou een beloning voor zijn seizoen zijn.”

Johan Jacobs: WOUT

Prof bij Movistar. Zoon van Zwitserse moeder en Belgische vader. Begon zijn carrière als crosser. Jeugdconcurrent van Eli Iserbyt. Woont in Middelkerke samen met zijn vriendin Charlotte, dochter van ex-crosser Ivan Messelis.


1. Wout van Aert, 2. Mathieu van der Poel, 3. Laurens Sweeck

“Die twee zullen elkaar het leven zuur maken, maar ik denk dat het Van der Poel wordt. Waarom? Goeie vraag. Als je binnen een half uur dezelfde vraag stelt, zal ik misschien zeggen dat het Van Aert wordt. Ik twijfel. Als ik er nu over nadenk, heeft Van Aert meer voordelen. Een nieuw contract getekend. Een thuismatch. Hij houdt van het zand. En zijn pasgeboren zoontje geeft hem vleugels. Ik kan eigenlijk niet kiezen, maar doe nu toch maar Van Aert.”

Mathieu van der Poel.© BELGA
Mathieu van der Poel.© BELGA

Yves Lampaert: WOUT

Concurrent van Wout van Aert en Mathieu van der Poel in de voorjaarsklassiekers.


1. Wout van Aert, 2. Mathieu van der Poel, 3. Michael Vanthourenhout

“Het zal heel close worden. Geen van de twee durft te zeggen: ik win. Mathieu is technisch sterker, maar qua vermogen schat ik Wout iets hoger in. Ik hoop dat het een Belg wordt, dus tip ik op Van Aert. Ik heb met alle twee een goeie band. Wout hoor ik iets vaker, omdat zijn vrouw Sarah en mijn vriendin Astrid het goed met elkaar kunnen vinden. Maar ik kan ook niets verkeerds zeggen over Mathieu. Het zijn twee heel correcte mensen. Ik ben op dit moment op trainingsstage in Spanje, maar zal zondag zeker kijken. (grijnst) Ik heb zelfs speciaal een rustdag ingepland.”

Patrick Lefevere: MATHIEU

CEO Deceuninck-Quick-Step. Won Kuurne-Brussel-Kuurne en een rit in de Vuelta. Reed ook enkele veldritten, zoals de moddercross in Zillebeke. “Maar ik, als wegrenner, wel met maar één fiets”, glimlacht hij.


1. Mathieu van der Poel, 2. Wout van Aert, 3. Michael Vanthourenhout

“Ik volg het niet goed genoeg om het allemaal correct in te schatten, maar ik gok toch eerder op Mathieu.”

Wout van Aert.© BELGA
Wout van Aert.© BELGA

Freddy Maertens: WOUT

Twee keer wereldkampioen op de weg (1976 en 1981). Drievoudig winnaar groene trui in de Tour. Eindwinnaar Vuelta 1977.


1. Wout van Aert, 2. Mathieu van der Poel, 3. Michael Vanthourenhout

“Mathieu is technischer, maar Van Aert heeft meer kracht. In Oostende zal Van Aert beter tot zijn recht komen. Het wordt spannend. Een sprint met twee? Dat is altijd mogelijk, maar ook dan tip ik op Van Aert.”

Nico Mattan: WOUT

Winnaar Gent-Wevelgem 2005. Reed twee keer de All Stars Cross in Middelkerke. Kleedde zich om in de camper van Sven Nys met behulp van een glas jenever en stopte naar eigen zeggen elke ronde in de biertent om zich te bevoorraden.


1. Wout van Aert, 2. Mathieu van der Poel, 3. Michael Vanthourenhout

“Ze zijn aan elkaar gewaagd. Zonder lekke band won Van der Poel vorig weekend in Overijse, denk ik. Het parcours in Oostende is dan weer in het voordeel van Van Aert. Maar volgens mij wordt het een sprint. En wie wint dan? In de Ronde van Vlaanderen scheelde het ook maar enkele centimeters. Doe toch maar Van Aert.”

Wout van Aert.© BELGA
Wout van Aert.© BELGA

Johan Museeuw: WOUT

Drievoudig winnaar Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Wereldkampioen op de weg (1996). Begon carrière als crosser bij De Zeemeeuw Oostende en reed als junior twee keer het WK: in Lanarvilly (1982, 30ste) en Birmingham (1983, 30ste). Behaalde als prof brons op het BK in Asper-Gavere 1991.


1. Wout van Aert, 2. Michael Vanthourenhout, 3. Mathieu van der Poel,

“Van Aert en Van der Poel steken er, net zoals op de weg, ver bovenuit. Het zou jammer zijn als iemand anders wereldkampioen wordt. Ik moet een naam zeggen zeker? Ik denk dat Van Aert vorig weekend in Overijse een tik heeft uitgedeeld. Kampioenen zeggen dat niet, maar zoiets kruipt wel in het hoofdje. Als je de week voor het WK verliest, geeft dat een onrustig gevoel.”

Mauri Vansevenant: WOUT

Prof bij Deceuninck-Quick-Step. Begon zijn carrière als crosser bij De Zeemeeuw Oostende. Werd op het BK 2015 in Erpe-Mere negende bij de tweedejaarsnieuwelingen, net na Timo Kielich, in Oostende één van de favorieten op het WK bij de beloften.


1. Wout van Aert, 2. Mathieu van der Poel, 3. Michael Vanthourenhout

“De kansen zijn fiftyfifty, maar ik heb een lichte voorkeur voor Van Aert, omdat hij op de kampioenschappen meestal goed is. Voor brons zijn er een hoop kandidaten. Ik denk dat de grootste spanning bij de strijd om plek drie zal liggen. Of ik zelf dit WK had kunnen rijden (als vierdejaarsbelofte, red.) ? Ik denk niet dat het mijn parcours geweest zou zijn. Dat zand is iets speciaals, hoor. Je mag dat niet onderschatten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.