Vrouwen elite en mannen beloften zijn aan zet in Oostende

Ceylin Del Carmen Alvarado.© (Foto BELGA)
Ceylin Del Carmen Alvarado.© (Foto BELGA)
Redactie KW

Zaterdag wordt in Oostende gestreden om de wereldtitels veldrijden bij de mannen beloften (vanaf 13u30) en de vrouwen elite (vanaf 15u10). In beide categorieën zijn de Nederlanders favoriet om met het goud aan de haal te gaan.

De beloften reden dit jaar geen eigen wedstrijden en moesten telkens samen met de elite in actie komen. Het was dus moeilijk om zich met elkaar te meten. Met Ryan Kamp van Pauwels Sauzen-Bingoal stak er wel één belofte bovenuit. De Nederlander kroonde zich vorig jaar tot wereldkampioen en in november tot Europees kampioen en is de topfavoriet om zichzelf op te volgen. Daarnaast zijn er een rist kandidaten voor eremetaal, zoals de Nederlanders Pim Ronhaar en Mees Hendrikx, vorig jaar ook al goed voor brons op het WK.

Kamp mag tegenstand verwachten van de Britten Thomas Mein, zilver op het EK in Rosmalen, en Cameron Mason. Van Belgische zijde moet niet gewanhoopt worden. Niels Vandeputte, terug na een breuk in zijn ruggenwervel, Toon Vandebosch en Timo Kielich zijn niet kansloos als het gaat om eremetaal in eigen land.

De kans dat drie Nederlandse vrouwen zaterdag op het podium staan, is bijzonder groot. Vorig jaar verdeelden Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Lucinda Brand de medailles onder elkaar en ook nu zijn de Nederlandse vrouwen torenhoog favoriet.

Titelverdedigster Ceylin del Carmen Alvarado toonde dat ze de goede vorm te pakken heeft met twee zeges afgelopen weekend, maar ze is net iets minder sterk in het zand dan haar landgenote Denise Betsema. Lucinda Brand won al elf keer dit seizoen. Alvarado mocht acht keer juichen, maar lijkt net iets beter in vorm dan de Rotterdamse.

Annemarie Worst en de Amerikaanse Clara Honsinger mogen misschien wel dromen van een medaille mits een goede dag. Die zal ook Sanne Cant moeten hebben. De Belgische kampioene keerde sterk terug van haar stage in Spanje met twee zesde plaatsen in Hamme en Overijse. Om mee te doen voor het podium zal ze boven zichzelf moeten uitstijgen, wat dit seizoen nog niet lukte. Anderzijds rijdt Cant wel voor eigen volk en in het zand, een ondergrond die haar goed ligt. Wie weet kan de drievoudige wereldkampioene dan toch nog dat tikkeltje meer.

Vanwege de opflakkerende coronapandemie en het opduiken van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Oostende stond het WK veldrijden eerder deze week ter discussie. Uiteindelijk werd beslist het evenement toch te laten plaatsvinden, weliswaar met verscherpte maatregelen op en rond het parcours.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier