Veldrijden in de kijker tijdens expo in Oostende

Ex-veldrijders Albert Van Damme, Robert Vermeire, Roland Liboton, burgemeester Bart Tommelein, schepen Bart Plasschaert en curator Jelle Vermeersch.© (Foto GLO)
Ex-veldrijders Albert Van Damme, Robert Vermeire, Roland Liboton, burgemeester Bart Tommelein, schepen Bart Plasschaert en curator Jelle Vermeersch.© (Foto GLO)
Gillian Lowyck

In januari vindt het WK Veldrijden plaats in Oostende. Jammer genoeg zonder publiek. Toch wil de stad niet bij de pakken blijven zitten. In de Venetiaanse Gaanderijen kan je vanaf nu naar de tentoonstelling ‘Droogvis, slijk en Algipan – Vlaamse Meesters van de cross’. De expo toont levensgrote en unieke foto’s gemaakt door de beste wielerfotografen, gecureerd door Jelle Vermeersch.

Vanaf 19 december kan je in de Venetiaanse Gaanderijen de cross ruiken en proeven: “Denk aan rennerszweet, droogvis, moddersporen en Algipan, de typisch warme zalf die coureurs met hopen smeren”, klinkt het. “Veldrijden is ingebakken in onze cultuur. Zowat elke Vlaming kent wel een cyclocrosser of kijkt op zondag naar de cross”, zegt Sportschepen Bart Plasschaert (CD&V).

In de expo zijn er beelden te zien gemaakt door gerenommeerde wielerfotografen, een selectie van de beste foto’s uit de archieven van museum KOERS, nieuwsagentschap Belga en de Franse sportkrant l’Equipe. De curator van dienst is Jelle Vermeersch, medeoprichter van het wielermagazine Bahamontes. Naast de foto’s leer je in de expo ook het unieke verhaal kennen van de broers Vlaeminck, leg je samen met Niels Albert zijn woelige wielerpad af en treed je in het spoor van de allergrootsten zoals Roland Liboton en Sven Nys. Ook vrouwenveldrijden krijgt een plek in de expo.

Het WK Veldrijden vindt trouwens plaats op 30 en 31 januari. “We hebben er alles aan gedaan om dat wereldkampioenschap naar Oostende te krijgen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Jammer genoeg is het net iets anders dan gepland, zonder publiek. Hoewel we heel graag zouden hebben dat er publiek komt supporteren, is dat jammer genoeg niet mogelijk. Maar het event wordt wel wereldwijk bekeken. En met deze expo kunnen we al het moois dat de cross te bieden heeft, toch tonen.” Omdat alle inkomsten wegvallen, doen alle partners een extra duit in het zakje om het evenement toch te kunnen organiseren.

De expo loopt van 19 december tot 16 mei, van woensdag tot zaterdag van 14 tot 17 uur, op zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Tickets kosten 3 euro. Reserveren is noodzakelijk via www.oostende.be/cross .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.