Van der Haar wint slotmanche, runner-up Iserbyt steekt eindzege op zak

© (Foto BELGA)

Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) heeft zaterdag de zevende en laatste manche van de Superprestige gewonnen. De 30-jarige Nederlander was rond het Kasteel Grenier in het Oost-Vlaamse Gavere, na een solo die hij opzette nog voor half cross, beter dan Eli Iserbyt, die tweede werd voor Toon Aerts.

Iserbyt is de eindlaureaat van de Superprestige. De West-Vlaming totaliseert 97 punten. Vijf meer dan Toon Aerts. Van der Haar is derde in de eindstand met 80 punten achter zijn naam.

Toon Aerts nam de kopstart. Achter hem vlogen Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Daan Soete, Toon Vandebosch en Eli Iserbyt het veld in. Vandebosch ging even aan de boom schudden en mocht de tweede ronde aansnijden met een geringe voorsprong op Iserbyt, Soete, Aerts en Vanthourenhout. Van der Haar, Jens Adams en Laurens Sweeck volgden op korte afstand. Terwijk Sweeck de materiaalpost opzocht, klitte de rest samen tot een kopgroep van zeven.

Net voor het ingaan van de vierde van in totaal negen ronden achtte Van der Haar zijn moment gekomen. De Nederlander kreeg Iserbyt, Aerts en Vanthourenhout in zijn kielzog. Nog voor half cross gooide Van der Haar opnieuw een bommetje en knalde hij weg van de tegenstand. Al snel werd duidelijk dat Iserbyt, Aerts en Vanthourenhout mochten strijden voor de dichtste ereplaats. Joran Wyseure en Daan Soete streden voor plaats vijf. Met nog drie ronden voor de boeg reed Lars van der Haar al 55 seconden voor het drietal Aerts-Iserbyt-Vanthourenhout uit. De Nederlander kon de slotronde rustig afwerken en achter hem knokte Iserbyt zich naar plaats twee.

Van der Haar boekte zjn vierde zege van het seizoen. Eerder won hij het Europees kampioenschap, de wereldbekercross in Tabor en het Nederlands kampioenschap.

Eli Iserbyt is voor het eerst eindlaureaat Superprestige

“Ik ben blij dat ik eindelijk die eindzege in de Superprestige heb behaald. Dat kan ik dus al afvinken van mijn bucketlist. Het heeft er even niet goed uitgezien. Ik nam een spoor tijdens die afdaling, maar mijn evenwicht zat wellicht niet goed. Ik moest corrigeren naar rechts en denk dat ik daar het lint heb geraakt waardoor ik helemaal uit balans geraakte en hard tegen de grond knalde. Ik was zelfs even groggy maar wou direct verder rijden. Ik heb me daarop wat vergaloppeerd om opnieuw naar de kopgroep te rijden. Zo moest ik nog vechten om het uur helemaal rond te maken.”

“Panikeren heb ik niet gedaan, toen Lars van der Haar een eerste keer ging versnellen. Ik hield wel Toon Aerts in de gaten. Bij een tweede aanval van Lars van der Haar moest iedereen passen. Bovendien denk ik dat Toon zich in de voorlaatste ronde wat opblies, waardoor ik zelf mijn kans zag in de slotronde om te gaan aanvallen. Ik word zo tweede en meteen eindlaureaat van de Superprestige. Eindelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.