Toon Aerts wint in Brussel, X²O-eindwinst voor Eli Iserbyt

Toon Aerts© BELGA
Toon Aerts© BELGA
Redactie KW

Toon Aerts (Trek Baloise Lions) heeft zondag de slotmanche van de X²O Badkamers Trofee veldrijden op zijn naam geschreven. Aerts soleerde in Brussel naar de zege voor Quinten Hermans (Tormans CX Team) en belofte Niels Vandeputte (Alpecin-Fenix). Eli Iserbyt had aan een zesde plaats genoeg om het eindklassement binnen te halen.

Quinten Hermans dook als eerste het veld in, in zijn zog zat ploegmaat Corné van Kessel, ook Laurens Sweeck was niet ver, net zoals Toon Aerts. Eli Iserbyt, leider in het klassement, moest al meteen enkele plaatsen goedmaken. Het duo van Tormans CX Team ging snel van start en nam enkele lengtes, enkel Laurens Sweeck zou zich er weten tussen te plaatsen.

Toen de voormalige Belgische kampioen zich in een bocht vastreed, raakte hij zijn tweede positie kwijt en viel hij terug naar de negende plaats. Sweeck zou daarna nog wel even aandringen, maar niet meer in het stuk voorkomen. Hermans en Van Kessel passeerden als eersten aan de finish en graaiden de meeste bonificatieseconden mee, Aerts volgde als derde op drie seconden en wist nog vijf seconden dichter bij Iserbyt te komen die leidde met een comfortabele voorsprong van drie minuten op Aerts.

In de tweede ronde dichtte Aerts het kloofje op de twee leiders en zou hij meteen druk zetten. Hermans had het daarbij niet onder de markt, maar bleef in het wiel. Pas in de derde ronde wist Aerts zich van zijn metgezellen te ontdoen en zou hij een kloofje slaan.

Hermans en Van Kessel streden om de tweede plek, maar na een lekke band van die laatste zou belofte Niels Vandeputte opschuiven naar de derde stek. Plek één en twee leken vast te liggen, tot Toon Aerts plots minder snel ging rijden vooraan. Hij kampte met een lekke band. Hermans kreeg daardoor de kans om opnieuw aan te sluiten en dat deed hij ook. Maar de renner van Trek Baloise was duidelijk de betere en zou zich opnieuw ontdoen van zijn rivaal, mede ook omdat nu Hermans af te rekenen kreeg met materiaalpech.

Aerts soleerde naar de zege en pakt daarmee zijn vierde overwinning van het seizoen. Hermans is tweede, Vandeputte derde. Eli Iserbyt eindigde als zesde op 1:02, maar dat volstond voor de eindwinst in het klassement dat hij voor het tweede jaar op rij pakt.

Eli Iserbyt© BELGA
Eli Iserbyt© BELGA

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.