Rumbekenaar is Local Press Officer op WK in Oostende

Nico Dick op het parcours van het WK veldrijden in Oostende. (foto TVB)
Nico Dick op het parcours van het WK veldrijden in Oostende. (foto TVB)
Tom Vandenbussche

Rumbekenaar Nico Dick (50) werkt als journalist voor de wielerwebsite Wielerflits.be en is op het WK in Oostende Local Press Officer. “Mijn 20ste WK op rij in het veld en na Zolder en Bieles mijn derde als perschef.”

Dick verhuisde 22 jaar geleden van Gavere naar Rumbeke en begon zijn journalistieke loopbaan bij cyclo-cross.info. “Daar werd ik door De Krant van West-Vlaanderen ontdekt en even later begon ik ook voor Het Laatste Nieuws te schrijven. Eerst voor de lokale pagina’s en sinds 2007 ook nationaal. Wel nooit in vast dienstverband, maar altijd als freelancer. In de zomer ben ik fulltime journalist, in de winter combineer ik de job met een aantal opdrachten als persverantwoordelijke van wielerteams en veldritorganisaties. Intussen werk ik al meer dan twee jaar voor Wielerflits. De gespecialiseerde wielerwebsite is oorspronkelijk Nederlands, maar trok mij aan om ook in België voet aan grond te krijgen.”

Geen journalist op WK

Dick is gepokt en gemazeld in het veldritwereldje. Zo schreef hij in het verleden onder meer boeken over Niels Albert en Wout van Aert. Met zijn ervaring als persverantwoordelijke in de cross is het niet onlogisch dat hij op het WK in eigen provincie als Local Press Officer aan de slag zal zijn. “Zowat alles wat met het mediagebeuren te maken heeft, valt onder mijn bevoegdheid. Vanaf maandag sla ik voor een volle week mijn tenten op in Oostende. En omdat ik op het WK in dienst ben van organisator Rik Debeaussaert, zal ik dat weekend uitzonderlijk met geen enkele journalistieke activiteit bezig zijn.”

Voor Dick wordt het zijn derde wereldkampioenschap in die functie. “Een eerste keer in Zolder 2016. En toen een jaar later de organisatoren van het Luxemburgse Bièles nog een Local Press Officer met kennis van zaken zochten, ben ik ook op die aanbieding ingegaan. Oostende is al mijn 20ste WK op rij en dus mijn derde als perschef. Volgend jaar vindt het WK in de Verenigde Staten plaats. Geen idee in welke hoedanigheid ik daar van de partij zal zijn.” Oostende wordt voor Dick overigens niet zijn eerste WK in eigen provincie, na Hooglede-Gits (2007) en Koksijde (2012). “Vooral Koksijde heb ik vrij intens beleefd, aangezien ik in die periode wel nauw samenwerkte met Niels Albert. Negen jaar later keken we uit naar een nieuw volksfeest, maar door corona verliest het evenement helaas wat van zijn grandeur.” Het woord is gevallen: corona. Ook voor een wielerjournalist is het leven niet meer zoals voorheen. “Het is dubbel. Een groot nadeel is dat je amper nog renners ziet. Het rechtstreekse contact met renners en ploegleiders is weggevallen. Voor mij, als nieuwsgerichte journalist, is dat een groot nadeel. Daarnaast moet ik toegeven dat ik in de zomer de tripjes naar het buitenland toch wel mis. De Ronde van de Algarve bijvoorbeeld. Of de Vuelta. Neen, dat is geen vakantie. Maar wel ontspannender dan dag in dag uit tussen vier muren te werken. Tezelfdertijd is dat nadeel een voordeel: dat je je niet meer hoeft te verplaatsen, betekent ook tijdswinst. Een interview via Zoom, daar bespaar je je een paar uur mee. Maar dat weegt echt niet op tegen de nadelen.”

Twee topfavorieten

Dick hoopt op het komende WK in Oostende op een beklijvende clash tussen topfavorieten Wout van Aert en Mathieu van der Poel. “Als we érgens een duel tot diep in de finale tussen die twee krijgen, dan in Oostende. Het is een parcours dat ze beiden aankunnen. Dat was de voorbije weken niet altijd het geval. In Dendermonde was Wout bevoordeeld, terwijl Mathieu in Hulst een omloop op zijn maat kreeg voorgeschoteld. Dergelijke grote tijdsverschillen verwacht ik in Oostende zeker niet. Ja, ik kijk er echt naar uit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.