Robbe Marchand naar WB-manche in Tabor: “Toen ik het nieuws hoorde, was ik door het dolle heen”

Robbe Marchand houdt van een modderig parcours. (gf)
Redactie KW

Robbe Marchand (17) neemt komend weekend deel aan de wereldbekermanche in het Tsjechische Tabor. De tweedejaarsjunior uit Houthulst hoopt een mooie ereplaats uit de brand te slepen. Een plaats in de top 25 is het doel.

De selectie van Marchand komt niet helemaal uit de lucht vallen. Dit seizoen eindigde hij in de zeven UCI-crossen die hij afwerkte niet een keer buiten de top tien. Naast de veldrijder van MJ-Wood zijn ook Belgisch kampioen Yordi Corsus, Viktor Vandenberghe, Seppe Van den Boer, Axel Van Den Broek en Wies Nuyens geselecteerd. “Ik had het ergens wel verwacht”, zegt Marchand. “Maar toen ik het nieuws via de bondscoach vernam, was ik toch door het dolle heen. Het was voor het seizoen mijn droom om minstens één keer aan de start te staan van een wereldbekermanche. Het is fantastisch dat die droom nu meteen uitkomt.”

Europees kampioenschap

Marchand stapt vanmiddag (vrijdag, red.) het vliegtuig op. Zaterdag verkent hij het parcours. “Ik kijk er echt naar uit. Hoge verwachtingen heb ik niet, maar ik zou graag bij de eerste 25 finish-en. Het zal vooral een unieke ervaring worden. Ik ga proberen van elke seconde te genieten. Ik heb al enorm veel filmpjes bekeken van de omloop”, lacht hij. “De balken zullen volgens mij het verschil maken. Ik heb gezien dat Yordi Corsus er vorig jaar over sprong. Lars van der Haar won toen bij de profs, maar hij sprong niet. Zaterdag tijdens de verkenning zal duidelijk worden wat de beste tactiek is. Het is een lastig parcours en daar hou ik wel van. Ik moet op de tweede rij starten, dus ik kan vrij snel opschuiven. Nu ik die eerste selectie beet heb, heb ik stiekem ook al eens gekeken naar de rest van de kalender. Ik hoop er op 6 november bij te zijn op het Europees kampioenschap in Namen. Aan het WK denk ik nu nog niet”, vertelt hij.

Marchand ploetert graag door de modder en steekt dat niet onder stoelen of banken. “Veldrijden is mijn favoriete discipline, maar ik heb in het tussenseizoen ook veel gemountainbiket. Ik heb eveneens talrijke wegwedstrijden afgewerkt, maar dat doe ik net iets minder graag. Ik ben begonnen met cross omdat mijn oma niet ver van de ouders van Gianni Vermeersch woont. Samen met Mathieu van der Poel is Gianni mijn grote voorbeeld. Ook naar Van Aert en Pidcock kijk ik op. Het zijn allemaal absolute toppers. Ik hoop later ook een mooie carrière uit te bouwen, maar de weg is nog lang. Ik moet iedere dag hard werken om die droom na te jagen.” (IVDA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.