https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Quinten Hermans domineert op WK-omloop in Fayetteville en behaalt eerste WB-zege

© (Foto BELGA)
Bron: Belga

Quinten Hermans (Tormans – Circus) heeft woensdag in het Amerikaanse Fayetteville (Arkansas) na een demonstratie de tweede manche van de wereldbeker veldrijden gewonnen.

De 26-jarige Hermans haalde het op de modderige omloop waar eind januari ook het WK wordt gehouden na een lange solo en boekte zo zijn eerste wereldbekerzege. Europees kampioen Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) eindigde als tweede op 37 seconden.

Michael Vanthourenhout, teamgenoot van Iserbyt, vervolledigde het podium op 49 seconden. Toon Aerts (Baloise – Trek Lions) kwam als vierde over de streep voor de Nederlander Pim Ronhaar.

Eli Iserbyt won afgelopen zondag in het Amerikaanse Waterloo (Wisconsin) de eerste wedstrijd van het nieuwe wereldbekerseizoen, voor Vanthourenhout en Hermans. Hij blijft leider. Zondag (17 oktober) volgt in Iowa City nog een derde race op Amerikaanse bodem.

Michael Vanthourenhout mocht als eerste de sompige weide van het Centennial Park in Fayetteville induiken. Achter de West-Vlaming volgde zijn teamgenoot Eli Iserbyt heel gezwind, net als Quinten Hermans, Daan Soete en Toon Aerts. Soete knokte zich naar de kop van de cross maar werd snel geremonteerd door Toon Aerts. Een kopgroep met acht renners bij wie Toon Aerts, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Corné van Kessel, Pim Ronhaar, Daan Soete en Toon Vandebosch begon aan de tweede ronde. Op een handvol seconden reden Thomas Mein, Jens Adams, Emiel Verstrynge en de Amerikaan Gage Hecht.

Voor Toon Aerts ging het te traag. Enkel Quinten Hermans had een passend antwoord op de versnelling van Aerts. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt sloegen de handen in elkaar en zij vervoegden het leidersduo na 15 minuten cross. Zij kregen op dat moment acht renners in de tegenreactie die volgden op 18 seconden. Quinten Hermans zette daarop wat meer spanning op de benen. De derde van de cross in Waterloo sloeg meteen een kloofje en reed half cross meer dan een halve minuut voor het trio Iserbyt, Aerts en Vanthourenhout uit. Deze laatste trok in de 5e van zeven ronden fiks door maar Toon Aerts kon na verloop van tijd de kloof dichten.

Het sein dan voor Eli Iserbyt om te verdapperen. Net daarna draaide het versnellingsapparaat van Michael Vanthourenhout in de soep en moest die van fiets wisselen. Net voor het intrekken van de slotronde ontdeed Eli Iserbyt zich van Toon Aerts terwijl die het gezelschap kreeg van Michael Vanthourenhout na een felle remonte. Quinten Hermans reed dan al 45 seconden voor de rest uit en kwam niet meer in de problemen.

De strijd voor de tweede plaats leverde meer spankracht op. Michael Vanthourenhout reed naar Eli Iserbyt maar laatstgenoemde had nog genoeg power in de benen om naar de tweede plaats te rijden. Meteen goed om zijn leiderspositie in de wereldbekerstand te behouden.

Reactie Iserbyt

“Ik ben wel tevreden over mijn cross vandaag. In het begin was het wat zoeken voor mij. Zeker op die beklimming. Daar draaide het wat in de soep. De ondergrond bleek net iets te modderig te zijn waardoor ik wat doorgleed. Daarna vond ik een lijn met wat meer grip en kon ik me zo herpakken. Samen met Michael Vanthourenhout werkte ik daarop een goede achtervolging af maar Quinten Hermans was vandaag net iets te sterk voor ons allen”, gaf Eli Iserbyt grif toe.

In het begin van de cross moest de man uit Kuurne op de helling zelfs even van de fiets en al lopend zijn weg verder zetten.

“Ik had iets te veel druk in de banden zitten. Bergop zorgde dat voor problemen. Ik ben van 1,2 naar zelfs onder één bar luchtdruk in de banden gegaan. Dat maakte het wel gevaarlijk omdat deze omloop bezaaid ligt met een pak stenen waardoor de kans op lek rijden heel groot was. De luchtdruk verlagen was wel de enige mogelijkheid om die helling te nemen.”

Op bijna hetzelfde parcours wordt in januari 2022 het WK gereden. “Als het dan ook zal regenen gaat het een lastige titelstrijd worden. Te vergelijken met Valkenburg denk ik. Is de ondergrond droog dan wordt het een zeer explosief WK. Alles hangt af van het weer voor wie zich tot de topfavorieten mag rekenen”, aldus nog Iserbyt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.