Quinten Hermans debuteert in cross meteen met zege in Ardooie

© (Foto BELGA)

Quinten Hermans (Tormans-Circus) heeft donderdag de Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie gewonnen. De 27-jarige Limburger, die zijn eerste cross van het seizoen afwerkte, duldde slechts een vijfentwintigtal minuten het gezelschap van de Spaanse kampioen Felipe Orts.

Orts consolideerde vervolgens zijn tweede plaats. Laurens Sweeck, de winnaar van de vorige editie, vervolledigde het podium. De Nederlander Mees Hendrikx werd vierde, voor Emiel Verstrynge en Gerben Kuypers. Zdenek Stybar, recordhouder met drie overwinningen in Ardooie, beëindigde de Kermiscross op een zestiende plaats.

Al vrij vlug in de cross vormde zich een kopgroep met 14 renners. Dit gezelschap bleef een tijdlang bij elkaar tot na de derde ronde, van in totaal tien, Hermans en Orts gingen aanvallen. De verstandhouding bij het duo was meteen voortreffelijk. Laurens Sweeck was niet bij machte om zijn karretje bij de Belgisch-Spaanse tandem aan te hangen maar vluchtte op zijn beurt wel weg van Yentl Bekaert, Daan Soete, Emiel Verstrynge en Mees Hendrikx. Achter dit viertal hadden Jens Adams, Anton Ferdinande en Gerben Kuypers elkaars gezelschap opgezocht.

Voorin ontdeed Hermans zich ook van Orts. De renner van Tormans schakelde vervolgens over op een metronoomfunctie. Sweeck zag Orts elke ronde wat kleiner worden. De eerste drie plaatsen lagen op drie ronden van het einde helemaal vast. De strijd voor de vierde plaats leverde nog enige strijd op. Uiteindelijk bleek daarin Hendrikx net iets beter dan zijn teamgenoot Verstrynge. Hermans nam alle tijd om de slotronde als een ereronde af te werken.

“Ik wou eigenlijk niet zo vroeg alleen in de aanval zitten maar dat was nu wel het geval”, opende Hermans na afloop. “Ik denk dat Laurens Sweeck er ook niet zo veel voor voelde om een volledig uur à bloc te rijden. Sweeck keek de kat wat uit de boom toen Orts en ikzelf gingen versnellen. We waren dus met twee man weg. Toen ook Orts plotseling afhaakte, kwam ik helemaal alleen te zitten. Ik kon toen maar moeilijk de remmen dichtknijpen en me weer laten inlopen.”

“Ik weet dat ik na een paar crossen wel in conditie geraak en dus kan ik misschien tijdens het EK al gaan voor het hoogste”, ging Hermans verder. “Maar eerst Tabor komende zondag. Een technisch parcours dat eigenlijk ook een beetje bij de omloop van Namen aanleunt. Het zal in Tsjechië weer van nul af aan beginnen zijn. Er komen daar een pak jongens bij die ook in Amerika actief waren en daar de wedstrijd wel domineerden. Alle respect voor de organisatoren van Ardooie maar in Tabor zal het deelnemersveld kwalitatief nog een pak hoogstaander zijn. Bovendien hebben diverse renners al hun klassement te verdedigen.”

“Ik heb vandaag een super fijne dag gehad. Ik hoop dat de komende crossen ook zo’n fijn gevoel opleveren. Ik mag tevreden terugblikken op mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Zeker als je die kan winnen”, lachte Quinten Hermans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier