Publiek kan cyclocross in Middelkerke enkel op tv volgen: “Meer dan streep door de rekening”

In weer en wind bereiden vrijwilligers het parcours voor. (foto LC)©Luc Cassiman
In weer en wind bereiden vrijwilligers het parcours voor. (foto LC)©Luc Cassiman
Paul Bruneel

De cyclocross die op 6 februari verreden wordt in het sportpark in Middelkerke wordt een nooit eerder geziene organisatie. De veldrit wordt dit jaar een week vroeger dan voorzien georganiseerd en moet dit keer bovendien plaatsvinden zonder publiek.

Geen publiek, betekent ook geen inkomsten en dat zullen ze geweten hebben bij het cyclocrosscomité. “We zijn al blij dat onze cross, de Telenet Superprestige, dit jaar kan plaatsvinden”, zegt voorzitter Norbert Cicou. “Tot in het najaar van vorig jaar was het nog onzeker, maar nu zijn we al volop bezig met de voorbereidingen op het terrein. Het wordt inderdaad en speciale uitgave zonder publiek, maar dat wil niet zeggen dat het parcours niet in orde moet zijn. De mensen zullen het hele gebeuren kunnen volgen op tv in plaats van op het parcours en ook voor ons zal dit wel vreemd zijn.”

In weer en wind opbouwen

In weer en wind – en zelfs in de sneeuw afgelopen week – zijn de vrijwillige medewerkers elke dag op een coronaveilige manier in de weer met de opbouw van het parcours.

“We zijn gestart op 6 januari, een maand voor de cross en we kunnen stellen dat alles met uitzondering van de spandoeken klaar is. Door het feit dat er geen tribune en bruggen moeten worden opgebouwd zijn we eigenlijk vroeger klaar dan gewoonlijk, maar we hebben zeker geen risico’s willen nemen. Chapeau voor de mensen die ook dit jaar weer het gure weer hebben getrotseerd”, zegt de voorzitter.

Streep door de rekening

Geen publiek, betekent ook geen tent en geen vipgebeuren en dat is toch wel een streep door de rekening van het cyclocrosscomité. “Ik moet er geen tekeningetje bij maken dat de normale inkomsten een grote troef zijn voor ons om rond te komen en verder te kunnen organiseren”, zegt Norbert Cicou. “Dit jaar zullen we diep in onze spaarpot moeten tasten om alles te betalen. Sowieso wordt het een financiële aderlating, maar we laten ons niet nekken door corona.”

De eerste wedstrijd is om 13.40 uur, dan strijden de dames voor de overwinning en om 15 uur zijn de eliterenners heren aan de beurt. Volgend jaar wordt een heel belangrijk jaar voor het veldrijden in Middelkerke. Dan staat naast de traditionele veldrit in februari ook nog eens het Belgisch kampioenschap veldrijden op het programma op 8 en 9 januari 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier