Parcours WK veldrijden goedgekeurd door jonge renners: “Die brug is niet normaal”

Louis Nuyens: “Op een gegeven moment stond ik bij het klimmen bijna stil.”©Jeffrey Roos JRO
Louis Nuyens: “Op een gegeven moment stond ik bij het klimmen bijna stil.”©Jeffrey Roos JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Enkele jeugdrenners tussen 8 en 12 jaar mochten woensdagmiddag al eens proeven van het parcours waar straks de absolute wereldtop zal strijden om de wereldtitel cyclocross. De twaalfjarige Louis Nuyens van de Oostendse wielerclub Noordzeemeeuwen was een van hen. “De lange zandstroken zijn het lastigste”, klinkt het.

Het parcours afrijden van het WK veldrijden is voor velen een natte droom. Straks zullen heel wat toprenners strijden om de eerste plaats met maar één prijs: de wereldtitel cyclocross. De opbouw van het parcours is al anderhalve maand bezig. De opbouw van de stalen brug die de renners van de Wellington renbaan tot op het strand moet brengen, was een huzarenstukje.

De stalen brug is 135 meter lang en 8 meter breed en heeft een hellingsgraad van 21 procent, zowel bij het op- als afrijden. De helling vanaf de renbaan richting strand is 37 meter lang. In de omgekeerde richting is dat 50 meter, aangezien het strand dieper ligt. De brug werd voor het eerst gebruikt tijdens het Belgisch kampioenschap in 2017 en lag al die tijd opgeslagen in een loods.

“Niet normaal”

Louis Nuyens was een van de eersten die de brug mocht beklimmen en weer afrijden. “Dit is niet normaal”, vertelt Louis. “Naar boven klimmen verloopt minder vlot dan het afdalen. (lacht) Op een gegeven moment stond ik bij het klimmen bijna stil. Ook de rest van het parcours is super. De lange zandstroken zijn het lastigste, maar die renners mogen het ook niet allemaal te gemakkelijk krijgen, hé volgende week. Laat ze maar zweten. Diegene die wereldkampioen wordt, zal zijn titel alleszins niet in een geschenkverpakking gekregen hebben.”

Op donderdag 28 januari wordt er voor het eerst getraind. Op zondag 31 januari wordt gestreden om de wereldtitel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.