Opnieuw spanning op Baliebrugge?

Januari 2009: Sven Nys houdt Niels Albert af na een ultraspannend BK in Ruddervoorde-Baliebrugge. © BELGA
Tom Vandenbussche

Zaterdag vindt in Ruddervoorde-Baliebrugge de tweede Superprestigecross van dit seizoen plaats. Zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar wel met Eli Iserbyt en co. Krijgen we opnieuw een cross om nooit meer te vergeten? Wij doken in ons archief en vonden drie historische edities terug.

Belgische titel voor plaatselijke jongen

Op 9 januari 1998 vinden in Ruddervoorde-Baliebrugge de Belgische kampioenschappen veldrijden voor de jeugd plaats. Bij de nieuwelingen beleven de plaatselijke supporters een hoogdag. De 15-jarige Kurt Rogiers uit de Vrijgeweidestraat, aan de overkant van het parcours, rijdt generatiegenoten als Bart Aernouts, Pieter Ghyllebert, Klaas Vantornout en Philippe Gilbert in de vernieling en kroont zich tot Belgisch kampioen. Een profcarrière zit er voor Rogiers echter niet in. Hij hing zijn fiets na twee jaar als junior aan de haak, werd opvoeder, woont nu in Kortemark en maakte enkele jaren geleden zelfs een voorzichtige comeback in het veld … als master.

De doorbraak van Nys

Op 24 oktober 1998 maakt Ruddervoorde-Baliebrugge voor de eerste keer in de geschiedenis deel uit van een regelmatigheidsklassement: de Superprestige. Het betekent meteen ook de doorbraak van een 22-jarige Vlaams-Brabander. Zijn naam: Sven Nys, een neoprof bij het grote Rabobank die zich de winter ervoor voor de tweede opeenvolgende keer tot wereldkampioen bij de beloften heeft gekroond. In Ruddervoorde, toen nog geen omloop met duizend-en-een-bochten maar wel een weidecross, maakte Nys komaf met Richard Groenendaal en Mario De Clercq. “De Superprestige was het oudste regelmatigheidscriterium en toen ook de koningin van de klassementen. Ik had in mijn stoutste dromen niet durven te dromen wat er die dag zou gebeuren.” Nys boekt in Baliebrugge zijn eerste zege ooit in een klassementscross. 163 andere triomftochten zouden nog volgen.

Het spannendste BK

Op 11 januari 2009 vinden in Ruddervoorde-Baliebrugge opnieuw de Belgische kampioenschappen plaats, ditmaal bij de profs. De titelstrijd draait uit op een climax vanjewelste. Eentje voor de geschiedenisboeken. Niels Albert hangt een hele cross op tien, vijftien seconden van Sven Nys. Opgeven staat niet in zijn woordenboek en in de slotronde kan Albert Nys bijna aanraken, maar finaal is het toch De Kannibaal van Baal die wint. 16.000 supporters maken het mee vanop de eerste rij. Thuis kijken 800.000 en op een bepaald moment zelfs 1.200.000 mensen naar het schouwspel op televisie. Het organiserende trio Wim Pyfferoen, Geert Pyfferoen en Kurt Vanneste is tevreden, maar ook nuchter. “Je kan je niet inbeelden hoeveel werk en tijd hieraan is voorafgegaan. Ik denk niet dat er nog snel een tweede Belgisch kampioenschap in Ruddervoorde komt”, lacht Wim.

Programma Superprestigecross Ruddervoorde op 23 oktober: junioren om 11.30 uur, dames en dames U23 om 13.40 uur en profs en heren U23 om 15 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.