Na sabbatjaar weer Wereldbekermanche veldrijden in Koksijde

Mathieu Van Der Poel zal dit jaar zijn titel niet verdedigen. (foto Belga) © BELGA
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zondag 21 november komt de UCI Wereldbeker Veldrijden opnieuw naar Koksijde voor een spectaculaire zandcross. Vorig jaar stak corona stokken in de fietswielen, want de zandklassieker werd afgelast. Het is uitkijken naar wie de opvolgers worden van Ceylin Alvarado en Mathieu van der Poel, de winnaars in 2019.

De wereldbeker die wordt georganiseerd door Flanders Classics, onder auspiciën van de Internationale Wielerunie, geldt als het belangrijkste regelmatigheidscriterium in het veldrijden en is aan het 28ste seizoen toe. De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt maakte al de selectie bekend voor de elite-mannen en elite-vrouwen, met aan de start onder meer de toppers Lars Van der Haar en Lucinda Brand. Aan Belgische zijde is het onder meer uitkijken naar Eli Iserbyt.

Dirk Dawyndt, schepen van Sport, is uiterst tevreden over het aantal inschrijvingen: “Maar liefst 13 landen hebben zich ingeschreven, met zelfs enkele ‘exotische deelnemers’ uit Mexico! Nieuw is dat we starten met een rit voor de nieuwelingen en de beloften, die geen deel uitmaken van de Wereldbeker. Daarmee willen we de sport ook promoten bij jongeren, en daarin zijn we zeker geslaagd! We vielen haast van onze stoel dat we voor de junioren 76 inschrijvingen mochten noteren. Het is ook de eerste editie die door Flanders Classics wordt georganiseerd, en dat voelde voor ons in eerste instantie een beetje onwennig. Maar uiteindelijk is het allemaal vlot verlopen. Het parcours is identiek hetzelfde als dat van de vorige jaren, en loopt door de Herygers-duin en de Albert-duin. De aankomst is zoals altijd voorzien aan de luchtmachtbasis. We verwachten heel wat supporters, die wel hun Covid Safe Ticket bij zich moeten hebben. De voorinschrijvingen zien er goed uit: een week vooraf zitten we op dezelfde lijn als twee jaar geleden. De VIP-organisatie is wel aangepast: er zijn meer ingangen en de bediening gebeurt aan tafel.”

Evenwichtsoefeningen

Zondag start de spannende cyclocross met klimpartijen met de fiets op de schouders, met afdalingen in diepe sporen en evenwichtsoefeningen op lange zandstroken al om 9.30 uur met de Grote Prijs Koksijde Nieuwelingen (geen Wereldbeker). Om 10.10 uur is het de beurt aan de junioren, die strijden om de International Trophy UCI Juniores U17 U19 (geen Wereldbeker). Om 11.30 uur staan de beloften aan de start voor de International Trophy UCI Beloften U23. Het startschot voor de Wereldbeker UCI Dames wordt gegeven om 13.40 uur en om 15.05 stijgt de spanning en is het uitkijken naar de wie de winnaar wordt van de UCI Wereldbeker UCI Elite Heren – Vlaamse Duinencross.

Online tickets kan je bestellen via www.flandersclassics.be of in het toerismekantoor in Koksijde-Bad. In voorverkoop kosten tickets 15 euro (tot en met 20 november); de dag zelf zijn ze te koop aan alle ingangen van het parcours en kosten ze 20 euro. Inwoners van Koksijde en tweedeverblijvers (met K-pas) genieten van een voordeeltarief en betalen 10 euro. Voor kinderen tot 12 jaar is het gratis. Iedereen, ouder dan 12 jaar die naar de cyclocross komt, moet een geldig Covid Safe Ticket op zak hebben. Voor wie per trein of met de kusttram komt zijn er gratis shuttles tot bij de ingang van het parcours. Op deze shuttles is een mondmasker verplicht. Mobilhomes kunnen hun voertuig kwijt op de traditionele mobilhomeparking (Burgweg, net voorbij de Kerkstraat in Koksijde-Dorp) of naast het Politiehuis Koksijde (Ter Duinenlaan 34A). Via de autostrade is de publieks- en VIP-parking best bereikbaar via de afrit Oostduinkerke. Bij de ingang van het parcours zijn fietsparkings.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.