Michael Vanthourenhout moet voortdoen zoals hij bezig is

© BELGA
© BELGA
Tom Vandenbussche

Neem de eerste ronde van het BK veldrijden in Meulebeke weg en Wout van Aert had aan Michael Vanthourenhout een vette kluif gehad voor zijn vierde driekleur in het veld bij de profs. Niet dus. Maar deze nieuwe knappe prestatie toont wel de huidige status van De Witte van Wingene in het veldritmilieu.

Michael Vanthourenhout heeft pech, net zoals Eli Iserbyt en vele andere crossers pech hebben. Met twee fenomenen als concurrenten – we noemen voor één keer nog eens hun namen: Wout van Aert en Michael Vanthourenhout – was, is en blijft het moeilijk en zoniet onmogelijk om je eigen palmares met zoveel mogelijk kampioenschapstitels te stofferen. Eindwinst in één van de drie regelmatigheidscriteria, dat wel. Maar een Europese of Belgische, laat staan een wereldtitel… neen, dat is niet evident.

Het zal de komende jaren in principe iets minder onmogelijk worden. WVA en MVDP zullen zich in de nabije en verre toekomst meer en meer omscholen tot voltijds wegrenner. Als de twee komend voorjaar opnieuw de stukken uit de grond rijden en alle klassiekers domineren, zal de lokroep naar het veld alleen maar kleiner worden. De kans is niet onbestaande dat ze zich op termijn enkel nog voor een nieuwe regenboogtrui in het veld kunnen motiveren. Alleen rest dan de vraag: blijven ze ook als crossers op hun niveau van nu? Het verleden leert ons dat dit niet zo evident is. Zdenek Stybar is er het mooiste voorbeeld van.

Het opent meer dan waarschijnlijk perspectieven voor pure crossers als Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Die laatste krijgt de komende jaren wel enkele ideale locaties: in 2023 Hoogerheide, waar hij als belofte al eens op het podium van een WK stond, in 2024 in Tabor, waar hij als belofte wereldkampioen werd en deze winter nog een Wereldbekercross won, en in 2025 in Liévin, waar hij als eerstejaarsbelofte ooit eens stuntte door na Lars van der Haar en Julian Alaphilippe op het podium te eindigen. Het is gevaarlijk om in een glazen bol te kijken, maar dat we in de toekomst nog mooie dingen van Michael Vanthourenhout zullen zien, is een zekerheid. Nu alleen voortdoen zoals hij bezig is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.