Mathieu van der Poel wint Ethias Cross in Bredene

Mathieu van der Poel was de snelste, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout kwamen na hem.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Mathieu van der Poel was de snelste, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout kwamen na hem.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft woensdag de Ethias Cross in Bredene, de Ereprijs Paul Herygers en laatste cross van het jaar 2020, op zijn naam geschreven. De Nederlander liet er geen gras over groeien en dicteerde de hele cross zijn wet. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout maakten ruim achter Van der Poel het podium vol.

Curtis White nam de bende cossers op sleeptouw in het veld. De Amerikaan moest het commando al snel overlaten aan Toon Aerts. Achter de Telenet-Baloise Lionsrenner volgden onder andere Mathieu van der Poel, Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout. Dat viertal sloeg meteen een kloof op de rest. Michael Vanthourenhout moest na een knieval zijn metgezellen laten rijden. De West-Vlaming kon postvatten in een achtervolgende groep die tien man sterk was. Na zowat 20 minuten cross moest Gianni Vermeersch afhaken bij Toon Aerts en Mathieu van der Poel.

Solo voor van der Poel

Net voor halfcross reden de twee leiders rond met een voorsprong van 14 seconden op Gianni Vermeersch. Michael Vanthourenhout volgde als vierde op 18 seconden en dan kwamen respectievelijk Tim Merlier, Anton Ferdinande, Diether Sweeck, Curtis White, Emiel Verstrynge, Nicolas Cleppe en Tom Meeusen hun opwachting maken aan de aankomstzone. Na 27 minuten wedstrijd kende Toon Aerts pech en zo kon Mathieu van der Poel beginnen aan zijn zoveelste solotocht.

De wereldkampioen trok de slotronde in met een voorsprong van 33 seconden op Toon Aerts en 55 seconden op Michael Vanthourenhout. Meteen lagen de podiumplaatsen vast en zo volgde Mathieu van der Poel zichzelf op als eindlaureaat van de Ethias Cross in Bredene.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.