Lucinda Brand kroont zich tot wereldkampioene

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Lucinda Brand heeft zaterdag voor het eerst in haar carrière de wereldtitel veldrijden veroverd. De Nederlandse haalde het na een spannende strijd voor haar twee landgenotes Annemarie Worst en Denise Betsema. Sanne Cant eindigde als achtste, titelverdediger Ceylin del Carmen Alvarado kwam ten val in de eerste bocht en zou vrede moeten nemen met de zesde plaats.

Na het goud en zilver voor Nederland bij de beloften werd eenzelfde scenario voorspeld voor de vrouwen elite, met ook daar Nederland boven. Het was titelverdediger Alvarado die als eerste het veld wou induiken, maar een schuiver maakte en daarbij ook Cant hinderde. Beide rensters onderuit en hoewel Alvarado nog wel zou proberen terugkeren, waren haar kansen verkeken.

Het was Betsema die het commando overnam en een verschroeide zandpassage uit haar benen schudde. In geen tijd telde ze negen seconden voorsprong op Annemarie Worst, Lucinda Brand en de andere rensters. Straf van de Nederlandse, maar Brand gaf zich niet zomaar gewonnen en ging op zoek naar haar landgenote. Bij de eerste passage aan de finish had ze er twee tellen afgepitst, tot zeven seconden voorsprong, maar van die inspanning moest ze even bekomen en dat gaf aan Worst de kans om terug te keren.

Betsema gewonnen spel na twee rondes? Dat dacht iedereen, tot haar motor plots sputterde in het zand en beide achtervolgsters op haar wiel terugkeerden in de derde ronde. De strijd begon opnieuw, al leek Worst zichzelf buitenspel te zetten na een valpartij naar het eind van ronde drie. Worst bleek evenwel over wonderbenen te beschikken en knokte zich terug in de koers in de vierde ronde. Ze nam meteen de koppositie op de steile brug en deed de andere rensters pijn, Betsema kreeg het lastig, viel daarna in de zandstrook terug, maar pikte opnieuw aan.

Met drie doken ze de slotronde in, al snel moest Betsema alsnog lossen na een paar felle versnellingen van Brand. Worst stond haar mannetje en bleef in het wiel van haar landgenote. Uiteindelijk ging Worst voorbij Brand in de technische zone, maar met een slim maneuver in de bocht slingerde Brand zich alsnog voorbij Worst, die ten val kwam. Brand gaf die bonus niet meer af, de regenboogtrui was voor haar na drie keer eremetaal. Net zoals vorig jaar moest Worst vrede nemen met zilver. Het brons ging naar Betsema.

(Belga)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.