Lars van der Haar rijdt naar zege in Tabor, Eli Iserbyt tweede

Eli Iserbyt was in Tabor net niet sterk genoeg. © BELGA

Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) heeft de Wereldbeker in Tabor op zijn naam geschreven. De Europese kampioen haalde het na een sterke slotronde voor Eli Iserbyt en Quinten Hermans.

Iserbyt behoudt wel z’n leidersplaats met ruime voorsprong op Van der Haar. Het droge parcours in Tabor zorgde net zoals bij de vrouwen voor een snelle wedstrijd. In de eerste twee rondes bleef alles dicht bij elkaar, een grote groep van acht bepaalde het wedstrijdverloop.

Aan de boom schudden

In de derde ronde besloot Lars van der Haar even aan de boom te schudden en deelde hij een paar prikjes uit. Vanthourenhout pikte aan, net zoals Quinten Hermans en Toon Aerts, Eli Iserbyt volgde na drie rondes op drie seconden met Corné van Kessel. Laurens Sweeck gaf iets meer seconden prijs.

Maar in de vierde, van acht, rondes, kwam alles nagenoeg bij elkaar en kregen we zes leiders: het duo Van der Haar en Toon Aerts, het duo Iserbyt-Vanthourenhout en het duo Van Kessel-Hermans. Die laatste kende pech en moest met een lekke band van fiets wisselen waardoor hij terugviel naar plek acht, na Laurens Sweeck en Vincent Baestaens.

Omdat het tempo werd gedrukt in de vijfde ronde kon Hermans opnieuw de aansluiting maken, net zoals Sweeck en Baestaens. Opnieuw acht leiders dus, waarop Michael Vanthourenhout besloot om te versnellen. Zonder succes, we doken de zesde ronde in met acht koplopers.

Iserbyt op de trappers

Het was Eli Iserbyt die vervolgens besloot om na de balken even op de trappers te slaan. Hij kreeg een klein kloofje, maar dat werd weer gedicht door een sterke Lars van der Haar. Quinten Hermans moest alle zeilen bijzetten om naar hen toe te rijden, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout kregen het lastig, Sweeck, Baestaens en Van Kessel deden niet meer mee om de zege.

Nog twee rondes en Van der Haar besloot niet te wachten. Hij versnelde en dook finaal de slotronde in met één seconde voorsprong op Iserbyt, drie op Hermans. Aerts en Vanthourenhout volgden op vijftien tellen.

Veer gebroken

In een spannende finale probeerde Iserbyt het kloofje nog te dichten na de passage aan de balken, maar dat lukte niet en de veer brak bij de West-Vlaming. Van der Haar soleerde naar de zege, Iserbyt strandde op elf seconden, Hermans finishte als derde op vijftien tellen. Aerts is vierde, voor Vanthourenhout.

Iserbyt leidt in het klassement met 205 punten, Van der Haar is tweede met 154 punten, Quinten Hermans volgt als derde met 153 punten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.