Kartonnen sportieve ambassadeurs vervangen toeschouwers op WK veldrijden

Bart Tommelein en Bart Plasschaert tonen de kartonnen versie van Jelle Bataille van KV Oostende en topatleet Michael Obasuyi, twee van de sportievelingen die langs het parcours zullen worden opgesteld.© JR
Bart Tommelein en Bart Plasschaert tonen de kartonnen versie van Jelle Bataille van KV Oostende en topatleet Michael Obasuyi, twee van de sportievelingen die langs het parcours zullen worden opgesteld.© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Eerder werd bekend gemaakt dat het WK veldrijden gereden zal worden zonder fysiek aanwezige toeschouwers. Stad Oostende blijft niet bij de pakken zitten en werkte een aantal coronavrije initiatieven uit. “Er komt een WK takeaway, kartonnen versies van onze sportieve ambassadeurs, er is een expo en er is een WK-box voor 100 UiTPAS-houders”, klinkt het.

Oostende is klaar om op 30 en 31 januari de wereldtop van het internationale veldrijden te ontvangen. Meer dan een maand werd gebouwd aan het parcours in de Wellington Hippodroom, op het strand en aan de imposante brug die de renners van het parcours van de Wellington naar het strand moeten brengen. Oostende hield in 2017 al een generale repetitie tijdens het BK veldrijden, al blijkt het stadsbestuur drie jaar later die ervaring niet mee te kunnen nemen naar dit WK.

Kartonnen sportieve ambassadeurs

In normale omstandigheden waren zo’n 40.000 toeschouwers ter plaatse getuige geweest van de veldrit der veldritten. Het coronavirus zorgt er echter voor dat het WK gereden zal worden zonder toeschouwers. Of toch? Het WK veldrijden mag dan wel zonder toeschouwers worden gereden, het stadsbestuur van Oostende doet er alles aan om Oostende in beeld te brengen.

“Oostende kent heel wat sportief talent”, vertelt schepen van Sport, Bart Plasschaert (CD&V). “Daarom hebben we beslist om een kartonnen versie van enkele van de Oostendse toppers zoals Emma Plasschaert, Jelle Bataille van KV Oostende, Kimmer Coppejans, enzovoort, rond het parcours te plaatsen. Daarnaast krijgen ook de lokale sportverenigingen een plaatsje in een kartonnen versie van zichzelf.”

Oostende nadrukkelijk in beeld

Dat het een historisch WK wordt staat nu al vast. Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) baalt de stad enorm door de gemiste kans. “Het is niet alleen voor ons balen, maar ook voor de hele lokale economie”, vertelt de burgemeester. “De restaurants, de vele cafés, de hotels, … die hadden allemaal vol gezeten. Die kans missen we nu door het wegblijven van de toeschouwers.”

“Het WK blijft echter een belangrijk evenement voor onze stad, ook in tijden van corona. De miljoenen fans die de wedstrijd op televisie zullen volgen, zullen getuige zijn van wat Oostende te bieden heeft. Er is een afspraak met de UCI dat Oostende nadrukkelijker in beeld komt dan dat normaal het geval zou zijn.”

“Noem het een soort van compensatie voor de 300.000 euro die Oostende, samen met Vlaanderen, heeft geïnvesteerd in dit WK . Meer dan een miljoen kijkers in België, een half miljoen in Nederland en de honderdduizenden in andere landen zullen Oostende leren kennen.”

Bevoorrading renners

Met een WK takeaway krijgen ook de lokale restaurants de kans om toch een graantje mee te pikken. “De renners logeren in de hotels in onze stad en dat is al een pluspunt”, vertelt schepen van Ondernemen, Charlotte Verkeyn (N-VA).

“We hebben er echter voor gezorgd dat ook de restaurants hun graantje kunnen meepikken door ze de bevoorrading van de renners te laten verzorgen. De kijkers thuis kunnen dan weer genieten van een speciaal samengesteld menu.”

Sinds half december is er ook nog de expo ‘Droogvis, Slijk en Algipan – Vlaamse meesters van de cross’ in de Venetiaanse Gaanderijen. De tentoonstelling legt de ziel van de cross en zijn coryfeeën bloot met ijzersterke foto’s, straffe verhalen en audiofragmenten. De expo kon al op ruim 2.400 bezoekers rekenen en loopt nog tot 16 mei.

Hinder omwonenden beperken

De stad beperkt de hinder voor omwonenden waar het kan, maar vanaf de officiële trainingen vanaf donderdag 28 januari tot de wedstrijddag op zondag 31 januari zal er op bepaalde tijdstippen geen doorgaand verkeer mogelijk zijn vlak bij het parcours. Niet voor wagens of fietsers, maar ook niet voor voetgangers.

Het zal niet mogelijk zijn om via de Koningin Astridlaan vanuit het centrum, Mariakerke te bereiken en omgekeerd. Er is een omleiding via de Nieuwpoortsesteenweg. “Dat doen we om de toeschouwers zoveel mogelijk weg te houden van het WK. Het heeft dus ook geen nut om af te zakken richting het parcours. De politie zal iedereen wegsturen”, aldus Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier