https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kan onze Eli Iserbyt MVDP eindelijk verslaan?

Van der Poel en Iserbyt vochten vorige winter al enkele scherpe duels uit. (foto Belga)©DAVID STOCKMAN BELGA
Van der Poel en Iserbyt vochten vorige winter al enkele scherpe duels uit. (foto Belga)©DAVID STOCKMAN BELGA
Tom Vandenbussche

Hij was er vorige winter al een paar keer dichtbij, maar vanaf dit weekend krijgt Eli Iserbyt (23) opnieuw kansen om voor de eerste keer in zijn carrière Mathieu van der Poel (25) te verslaan. MVDP viert in Antwerpen en Asper-Gavere immers zijn terugkeer in het veld. Krijgt de kleine West-Vlaming uit Kuurne het Nederlandse fenomeen eindelijk klein? Onze wielerreporters verschillen van mening.

JA

Omdat hij MVDP nog nooit heeft kunnen verslaan.

Iserbyt haalde het al een paar keer aan: het is zijn doel om deze winter Van der Poel voor de eerste keer in zijn carrière te verslaan. Dat zal nooit makkelijk zijn, maar de kans is het grootst zolang hij er niet in slaagt. Dan is de motivatie om het wel te doen immers het grootst.


Omdat hij op bepaalde parcours de evenknie van MVDP is.

Antwerpen op zaterdag wordt een moeilijke, maar in Asper-Gavere krijgt Iserbyt een parcours op zijn maat. Daar won hij vorig jaar op indrukwekkende wijze, weliswaar zonder Van der Poel aan de start. Vertelde ploegleider Gianni Meersman onlangs: “Ik stond die dag in Gavere langs de kant en moest Eli op een bepaald moment toeroepen dat hij meer dan een minuut voorsprong had. Als je dat in de cross moet zeggen, weet je genoeg.” MVDP is bij deze gewaarschuwd.


Omdat hij dit seizoen nog beter is geworden.

De collectieve sterkte van Pauwels Sauzen-Bingoal wordt dezer dagen het vaakst benadrukt, maar feit is dat ook Iserbyt zelf alweer een stap vooruit heeft gezet. Hij is regelmatiger geworden en behoudt langer zijn topconditie. Dat moet hem toelaten om op een dag Van der Poel te verslaan. Is het dit weekend niet, dan wel in de kerstperiode of in de maand januari.


Omdat MVDP almaar meer naar de weg neigt.

Ook Van der Poel zal er, net zoals Wout van Aert, in de (nabije) toekomst niet aan kunnen ontsnappen: zijn grootste focus neigt almaar meer naar de weg. Over goed drie maanden willen en moeten zij schitteren in de Vlaamse voorjaarsklassiekers, terwijl Iserbyt voor de volle honderd procent met het veldrijden bezig is.


Omdat hij zichzelf wil bewijzen, elke cross opnieuw.

Een perfect samenvattende zin van een winnaarstype pur sang, iets wat Eli en zijn entourage in het (recente) verleden al geregeld aanhaalden: Iserbyt wil zichzelf bewijzen en tonen dat hij de nieuwe grote man van de cross is, tenminste als Van Aert en Van der Poel er niet zijn.

NEEN

Omdat het nu eenmaal MVDP is.

Alle respect voor Eli Iserbyt, maar als we enkel naar de intrinsieke kwaliteiten en het talent kijken, plaatsen we Mathieu van der Poel toch een trapje hoger. In vorm lijkt MVDP bij elke bocht een seconde tijdswinst te nemen, rijdt hij door modderstroken waar jij en ik geen meter ver in geraken en neemt hij risico’s waar de anderen zich niet aan wagen. Sommigen vinden het saai om naar zijn onemanshow te kijken, maar eigenlijk is het vooral een genot om zo’n artiest aan het werk te zien.


Omdat MVDP overal start om te winnen.

Dat hij met een andere instelling naar de crossen toeleeft, liet MVDP zich eens op de Nederlandse tv ontvallen. En dat hij in het veld alle doelen die hij wou bereiken al bereikt heeft. We geloven het graag, maar laat er geen twijfel over bestaan: van zodra MVDP een rugnummer opspeldt, wil hij winnen. Elke zege telt voor hem.


Omdat MVDP geen inloopperiode nodig heeft.

Een normale crosser heeft enkele veldritten nodig om het goede ritme te vinden, maar geldt dat ook voor Van der Poel? Vorig seizoen was het immers ook raak vanaf zijn eerste veldrit.


Omdat we een sterke, maar geen superieure Iserbyt zien.

Eli Iserbyt was vorige zondag duidelijk de beste in Boom, maar beweren dat hij er met kop en schouders bovenuit steekt, durven we ook niet te doen. Eind november was Michael Vanthourenhout nog de man, nog iets eerder was het Laurens Sweeck die de beste indruk gaf. Iserbyt is goed, maar niet onklopbaar.


Omdat MVDP al goed genoeg zal zijn.

In topvorm zal hij wel niet zijn en we weten niet hoe hij zich voorbereidde, maar MVDP zal niet starten als hij niet goed genoeg is. Na zijn val in Brugge-De Panne zat hij twee weken niet op de fiets, maar net ervoor verkeerde hij wel in de vorm van zijn leven en won hij de Ronde van Vlaanderen. Wat zijn dan een paar weken rust voor een klasbak als MVDP?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.