Joran Wyseure uit Lichtervelde is wereldkampioen bij de beloften: “Echt niet normaal”

© BELGA

De 21-jarige Joran Wyseure uit Lichtervelde is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften. Het podium in Fayetteville kleurde volledig Belgisch, met Emiel Verstrynge en Thibau Nys op twee en drie. Ook de andere drie Belgen finishten in de top tien: Niels Vandeputte werd zevende, Gerben Kuypers negende en Jente Michels tiende.

Het WK bij de beloften is heel West-Vlaams gekleurd met de winnaar uit Lichtervelde. Emiel Verstrynghe is dan weer uit de Maldegemse deelgemeente Adegem, vlakbij de Oost- en West-Vlaamse grens en Gerben Kuypers, die uitstekend startte en finaal negende werd is uit Nieuwpoort.

Maar eerst terug naar het begin. De Nederlander Pim Ronhaar verdedigde zijn titel in Arkansas en had met Mees Hendrikx en Ryan Kamp slechts twee landgenoten aan zijn zijde. België kon daar zes beloften tegenover plaatsen. Kuypers schoot als een komeet uit de startblokken, daarna volgden de Nederlanders en ook Verstrynge was goed weg. Nys, gestart op de derde rij, moest al meteen enkele posities goed maken.

Trappen

Na de snelle start van Kuypers nam Belgisch kampioen Verstrynge de kop over, Ronhaar, Thomas Mein en Kamp volgden in zijn spoor. De snelheid lag hoog, de groep bleef compact en bij de eerste doortocht aan de finish reden nog 14 crossers samen. Dat was niet naar de zin van Joran Wyseure. Net voor de trappen rukte hij zich los van de anderen en ging hij met grote stappen over de 37 tredes. Bovenaan telde hij twee seconden voorsprong. Niet veel, maar de Nederlanders moesten aan de bak en deden dat niet meteen.

Ronhaar kwam even op kop, maar met weinig enhousiasme. Wyseure dook de tweede ronde in met zeven seconden voorsprong. Een krappe voorsprong, maar de Belgen zaten wel in een zetel. De drie Nederlanders konden het niet met elkaar vinden, er was zelfs wat misbaar in de achtervolging, Wyseure bouwde zijn voorsprong uit naar 14 tellen bij het inrijden van de vierde ronde. Daarin probeerde de titelverdediger in één ruk het gat te dichten op de steile klim, de bonus zakte even terug, maar niet genoeg en Wyseure bleef op kop.

Belgisch podium

De Nederlanders beten zich de tanden stuk in de achtervolging, Wyseure reed de zesde en voorlaatste ronde in met 15 seconden voorsprong op een groep met Hendrikx, Nys en Verstrynge, Kamp volgde op 17 tellen, Ronhaar gaf 21 seconden prijs. In die zesde ronde zag Verstrynge zijn kans schoon. Hij ontdeed zich van Hendrikx en ging hij alleen op zoek naar Wyseure. Die verzwakte evenwel niet en met 12 seconden bonus op de Belgische kampioen reed hij de slotronde in.

Verstrynge kwam nog aardig opzetten, maar Wyseure bleef heer en meester van het gebeuren en pakte de regenboogtrui. Verstrynge moest vrede nemen met zilver. De sprint om het brons werd gewonnen door Thibau Nys, die Mees Hendrikx en de Brit Cameron Mason achter zich hield.

“Echt niet normaal”

Wysyeure is geen veelwinnaar. Met twee zeges, Hamme en de Duinencross in Koksijde mocht hij dit seizoen niet al te veel juichen. De 21-jarige West-Vlaming voegt daar nu een derde zege aan toe, het allerhoogste, de wereldtitel. “Normaal is mijn start niet zo goed”, sprak hij in in het flashinterview, “maar vandaag was dat wel het geval en daarna probeerde ik in tweede ronde op de klim om het verschil te maken. Ik zou wel zien waar ik zou eindigen. Boven had ik een paar meter en ik zette door.”

Op de trappenpartij vloog Wyseure over de 37 tredes. Veel voorsprong had hij nooit, maar de renner van Tormans-Circus Cyclo Cross Team maakte het wel af. “Ik wilde gewoon de ganse wedstrijd mijn eigen tempo rijden en dat volstond voor de zege vandaag. Dit is echt niet normaal.”

Met Emiel Verstrynge en Thibau Nys staan nog twee andere landgenoten op het podium. “Het is heel mooi om met drie Belgen op het podium te staan. Zeker ook omdat Emiel er bij is (zijn ploegmaat bij Tormans). Op het BK was hij de sterkste en werd ik derde. Nu is het omgekeerd en eindig ik boven hem. Dat is echt fenomenaal. Ik ben niet alleen blij voor mij, maar ook voor hem.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.