Iserbyt triomfeert na tweestrijd met Aerts

© (Foto BELGA)
Bron: Belga

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zondag in het Franse Besançon de achtste manche van de wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven.

Lars van der Haar en Quinten Hermans ontbraken aan de start in Frankrijk. Besançon vormde het decor van de laatste wedstrijd voor het WK zonder de aanwezigheid van één van de Grote Drie.

Er waren dus kansen voor Toon Aerts voor een tweede zege dit weekend en voor Eli Iserbyt om zijn voorsprong in het klassement verder uit te diepen. Het was de jonge Toon Vandebosch die de beste start nam en drie minuten lang de koppositie had in de wedstrijd.

Daarna paste Toon Aerts dezelfde tactiek toe van zaterdag in Kortrijk, hij nam de leiderspositie over. Aerts trok fel van leer, Corné van Kessel was niet ver. Eli Iserbyt zag het gevaar en reed naar de renner van Trek Baloise Lions toe.

Na de eerste ronde telde het duo Aerts-Iserbyt twee seconden voorsprong op Vandebosch en zes tellen op Ryan Kamp, iets verder vertoefden Vincent Baestaens en Michael Vanthourenhout.

In de tweede ronde werd verder duidelijk dat we afstevenden op een duel tussen Aerts en Iserbyt. Vooral Aerts zette veel druk, Iserbyt moest alle zeilen bijzetten om hem te volgen.

De voorsprong van dit duo werd ronde na ronde groter. In de voorlaatste ronde leek Iserbyt dan eindelijk te kraken onder de tempoversnellingen van Aerts. Lange tijd reed hij op vier, vijf meter. Net toen het kalf verdronken leek, maakte Aerts een schuiver en belandde hij in een afsluiting. Iserbyt kwam daardoor ook bijna ten val, maar wist nog net recht te blijven en nam de leiderspositie over.

Hij dook de slotronde in met vier seconden bonus op Aerts, in de strijd om plek drie volgden Pim Ronhaar en Michael Vanthourenhout al op anderhalve minuut.

Aerts zette alles op alles om terug naar Iserbyt te rijden, maar stapelde de foutjes op en een tweede schuiver sloeg hem nog wat verder terug. De veer was gebroken, Iserbyt was op weg naar de zege.

Tot ook hij in de slotfase plots achteruit schoof op een schuine kant en er opnieuw spanning in de wedstrijd kwam. Aerts telde evenwel al te veel achterstand en kon niet profiteren van de schuiver van de leider in de wereldbekerstand. De zege ging dus naar Iserbyt, tien seconden later finishte Aerts. Pim Ronhaar reed als belofte naar de derde stek op 1:44 van de winnaar.

Reactie Iserbyt

Iserbyt moest zaterdag in Kortrijk nog het onderspit delven tegen Toon Aerts, zondag draaide hij de rollen om en won hij na een spannende strijd. “Ik voelde al snel dat het een heel lastige wedstrijd zou worden”, verklaarde hij in het flashinterview. “Eigenlijk liet ik Toon een beetje zijn ding doen onderweg. We hebben een andere koerstactiek. Hij rijdt de hele tijd een heel hoog tempo, ik moet het meer van tempoversnellingen hebben.”

In de voorlaatste ronde maakte Aerts dan eindelijk het verschil. “Toen hij die demarrage plaatste, moest ik even passen. Maar ik nam daarna redelijk wat risico om terug te keren en kwam heel dicht. Toen hij dan die schuiver maakte, wist ik dat het beste er wellicht af was bij hem en was het aan mij om het af te maken.”

Aerts kwam ten val en toen hij daarna opnieuw recht probeerde te komen, leek hij Iserbyt met een beenveeg bijna onderuit te halen. De West-Vlaming bleef overeind. “Gelukkig kon ik dat nog ontwijken en reed ik ‘schoon’ over zijn been. Hopelijk heeft hij er geen last van, maar ik denk niet dat hij het expres deed. Het was op een moeilijk deel van het parcours”, lachte Iserbyt, die weinig woorden vuil maakte aan het kleine incident. “Ik reed weg en in de slotronde schoof ik op het eind weliswaar nog even achteruit, maar ik panikeerde niet. Ik had nog een mooie voorsprong en eenmaal boven op die helling wist ik dat de buit binnen was. Dit is een mooie zege. Ik had een goede dag, Toon ook en het was een mooie strijd op een leuk parcours en met een fijn publiek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.