Het zal in Meulebeke moeten komen van ‘De Witte van Wingene’

© BELGA
© BELGA
Tom Vandenbussche

Niels Albert denkt dat Wout van Aert het BK kan verliezen, maar alleen omdat zijn zoon maandag geboren werd en hij misschien slechte nachten gehad zal hebben. Sven Vanthourenhout merkt op dat “de verhoudingen zijn wat ze zijn”. Paul Herygers vindt dan weer dat Meulebeke een speelse omloop is en Van Aert geen steek zal mogen laten vallen. Kortom, het is voor de verzamelde tegenstand vooral hopen. Heel veel hopen.

De verzamelde tegenstand is twee man sterk: Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Ploegmaats bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Opgegroeid in Bavikhove en Wingene. Het BK is voor hen dus een halve thuismatch. Bovendien houden ze mooie herinneringen over aan Meulebeke. Iserbyt won er als junior, stond er als tweedejaarsbelofte op het podium bij de profs en werd er ook eens tweede. Vanthourenhout eindigde er ook al eens als tweede en won de laatste editie in 2019. Teammanager Jurgen Mettepenningen zit al jaren met dit BK in zijn hoofd. De driekleur veroveren na een staaltje teamwork, het moet zowat zijn grootste natte droom ooit zijn.

Alleen: er is een probleem. De kopman ligt in de lappenmand. ’t Is te zeggen: Iserbyt zal starten, maar zijn staat van paraatheid is een groot vraagteken, na een val in Zolder en een nieuwe tuimelperte op die verdomde elleboog in Hulst. De vraag is maar of we deze winter de beste Iserbyt nog te zien zullen krijgen. Enter kopman twee dan maar: Michael Vanthourenhout alias ‘De Witte van Wingene’. De dreumes die in 2013 Van der Poel en Van Aert versloeg op het EK voor beloften in Mlada Boleslav. Die al een wereldtitel bij de U23 op zijn palmares heeft staan. Die op zijn 24ste WK-zilver bij de grote jongens in Valkenburg behaalde. Die deze winter in Merksplas en Tabor zijn eerste klassementscrossen ooit bij de profs won. En die regelmatiger dan ooit is geworden. De speelvogel van weleer is immers niet meer.

Blijft ‘De Witte van Wingene’ zondag in Meulebeke de Sportman van het Jaar 2020 de baas en verovert hij zijn eerste titel bij de elite? We moeten toch al eens hard in onze wangen knijpen om het zelf te geloven.

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.