Emiel Verstrynge, de Belgische revelatie van het WK veldrijden

Emiel Verstrynge werd vierde op het WK veldrijden voor beloften.© BELGA
Emiel Verstrynge werd vierde op het WK veldrijden voor beloften.© BELGA
Tom Vandenbussche

Emiel Verstrynge (18) leverde een uitstekende prestatie af op het voorbije WK veldrijden voor beloften in Oostende. De Oost-Vlaming uit Adegem, op luttele kilometers van West-Vlaanderen, werd vierde en beste eerstejaars. De toekomst ligt voor hem…

1. Je werd als 18-jarige meteen vierde op het WK voor beloften in Oostende. Voor alle Belgen een kampioenschap voor eigen volk, maar voor jou was dat nog net iets meer het geval, nietwaar?

“Zeker. Ik denk niet dat ik veel kansen zal krijgen om nog eens een WK zo dicht bij huis te kunnen rijden. Het was dan wel niet in mijn provincie, maar voor de meeste crossen ben ik al snel een uur of langer onderweg. Nu was dat slechts 40 minuten. Zoiets maak ik niet elke week mee.”

2. Je woont in Adegem bij Maldegem, op de grens met West-Vlaanderen. Welke link heb je met onze provincie?

“Ik heb er geen familie, maar ik kom er wel vaak, vooral op training. Geregeld rijd ik in de streek van Brugge en Damme, of plan ik een ritje richting de zee. In de winter train ik vaak alleen, omdat ik andere trainingen dan de wegrenners moet doen. In de zomer is het net omgekeerd. Er wonen hier enkele profs in de buurt, zoals Mathias De Witte en Aaron Van Poucke, maar zij zijn vaak op stage of koersen in het buitenland.”

3. Met Sven Vanthourenhout heb je wel een West-Vlaamse bondscoach. Hij was het die jou twee winters geleden als eerstejaarsjunior een eerste kans gaf in de Wereldbekercross in Koksijde.

(knikt) Er is daar toen behoorlijk wat commentaar op gekomen, maar Sven heeft altijd in mij geloofd. En nu en eigenlijk ook al vorig jaar zie je dat het geloof in mij niet onterecht was. Wat het toen extra speciaal maakte, was dat ik deel uitmaakte van een kleine club uit mijn streek, CT Keukens-Buysse. Voor mij de ideale ploeg als jonge gast, al moest ik nu wel de stap naar een groter team (Tormans CX, red.) zetten. Ik houd echter de voetjes op de grond. Ik word uitstekend begeleid door Dominic De Caluwé. Alles mag, niets moet. Ik heb nog een paar jaar om me te bewijzen en volgens mij zit er nog genoeg progressiemarge in mij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.