Eli Iserbyt wint Waaslandcross na een solo van twee ronden

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) was zaterdag de sterkste van de Waaslandcross, of Ethias Cross, van Sint-Niklaas. De 23-jarige haalde het na een solo die hij opzette op twee ronden van het einde. Toon Aerts werd afgescheiden tweede voor Michael Vanthourenhout. De Nederlander Corné van Kessel legde beslag op plaats vier. Laurens Sweeck moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Voor Eli Iserbyt werd het zijn zevende zege van het seizoen, de eindstand in de X2O Badkamers Trofee niet meegerekend. Voor de West-Vlaming was het ook zijn eerste zege sinds begin december.

Vrijwel onmiddellijk na de start schoot Ryan Kamp uit het klikpedaal en sloeg keihard tegen de vlakte. In zijn val betrok hij in de chaos onder meer Jim Aernouts, Anton Ferdinande, Yentl Bekaert en David van de Poel. Laatstgenoemde bleef een tijdlang liggen, maar kon na verloop van tijd weer recht klauteren. Verder rijden zat er evenwel niet meer in.

Vooraan stoven Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Thomas Mein, Eli Iserbyt, Vincent Baestaens en Jens Adams netjes rond. Een kopgroep met negen renners begon aan de derde ronde. Tot Toon Aerts even aan de boom ging schudden. Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt pareerden waardoor Aerts drie mannetjes van Pauwels Sauzen-Bingoal als waakhond meekreeg. Aerts kreeg na 22 minuten cross versterking van zijn ploegmakker Lars van der Haar en zo werd het voorin twee tegen drie.

Het vijftal keek elkaar het wit uit de ogen en zo dikte de kopgroep, halfcross, verder aan met nog drie pionnen: Corné van Kessel, Niels Vandeputte en Jens Adams. Toon Aerts verdapperde opnieuw. Eli Iserbyt reageerde prompt, net als Laurens Sweeck, Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout. Dit vijftal sloeg een kloof, maar voor Laurens Sweeck ging het nog niet snel genoeg. Iserbyt repte zich, met Corné van Kessel in het wiel, naar zijn ploeggenoot. De Nederlander werd eraf gereden, terwijl Iserbyt het volle pond bleef geven. Sweeck kraakte en zo kon de man uit Kuurne met een handvol seconden de voorlaatste ronde aansnijden.

Enkel de strijd om de tweede plaats leverde nog spankracht op. Laurens Sweeck werd in volle finale immers ingelopen door Toon Aerts, Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout. Toon Aerts bleek de sterkste van dit gezelschap en finishte zo afgescheiden op rang twee voor Michael Vanthourenhout. Eli Iserbyt volgt de Nederlander Mathieu van der Poel op als eindlaureaat in Sint-Niklaas.

Eli Iserbyt looft ploegmakkers na Waaslandcross: “Rolden de rode loper uit”

“Met de ploeg hebben wij de hele wedstrijd onder controle gehouden. Mijn gevoel was dat Toon Aerts er net iets bovenuit stak en daarom hield ik mij in het begin van de cross wat op de achtergrond. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck mengden zich wel in de debatten zodat ik me gedeinsd kon houden en eruit kon komen wanneer nodig was”, begon Eli Iserbyt. “Ik wil hen daarvoor zeker bedanken. Zij rolden omzeggens de rode loper voor mij uit. Ik ben blij met deze nieuwe overwinning. Het was al een poosje geleden dat ik nog eens mocht zegevieren.”

Voor de man uit Kuurne werd het al zijn zevende zege van het seizoen. Eerder al schreef hij de cross in Lokeren, Ruddervoorde, Koppenberg, het Europees kampioenschap, Kortrijk en Boom op zijn palmares. Nadien liep hij een zware elleboogblessure op en lag daardoor een tijdlang in de lappenmand. “Ik heb een ambetante periode achter de rug. Ik liep ietwat gefrustreerd rond omdat ik door die blessure niet voluit kon gaan. Op de duur ga je winnen heel normaal vinden en omdat die zege uitbleef, raakte ik wat geïrriteerd. Nu heb ik weer een blij en gelukkig gevoel. Ik was vandaag misschien niet de sterkste, maar wel de meest frisse van het pak. Laurens Sweeck had al veel gegeven en dat bekocht hij op het einde. Onze 21e televisiecross is binnen voor de ploeg. Daar zal manager Jurgen Mettepenningen ook wel heel tevreden mee zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.