Eli Iserbyt soleert naar zege in Waterloo

© (Foto BELGA)

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zondag de openingsmanche van de wereldbeker veldrijden gewonnen. In het Amerikaanse Waterloo (Wisconsin) haalde de Europese kampioen het na een solo.

Iserbyts ploeggenoot Michael Vanthourenhout werd tweede op een halve minuut. Quinten Hermans vervolledigde het podium op 43 seconden. De Nederlander Lars van der Haar werd vierde voor Niels Vandeputte en Toon Aerts. Eerder dit seizoen won Iserbyt ook al in Lokeren, Beringen en Bredene.

Bepaalde delen van het parcours waren erg glad door de regen, wat resulteerde in verschillende valpartijen. In de tweede ronde viel Thibau Nys. Daarbij kwam de Europese beloftekampioen op de weg in aanraking met de nadar. Nys werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Quinten Hermans ging het best van start. De Zwitser Kevin Kuhn posteerde zich netjes achter Hermans en kreeg op zijn beurt Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Eli Iserbyt en Toon Aerts aan het achterwiel. Na de start begon het ook wat te druppelen, maar dat deerde Hermans en Vanthourenhout niet. Zij begonnen met een handvol seconden voorsprong op een groep met Aerts, Van Kessel, Van der Haar, Soete, Iserbyt, Ronhaar, Baestaens, Kamp, Kuhn en Adams aan de tweede ronde.

Op een glibberige asfaltstrook sloeg Hermans als eerste tegen de vlakte. Ook Aerts ging neer, net als Thibau Nys. Laatstgenoemde zou zelfs moeten opgeven. Vooraan was Vanthourenhout zo alleen op kop komen te liggen en toen ook hij in de fout ging, kreeg hij onmiddellijk het gezelschap van Iserbyt. Meteen trokken diverse renners de materiaalpost in op zoek naar fietsen met andere profielen op de tubes. Iserbyt en Vanthourenhout bleven vol doorgeven. Van der Haar en Soete knokten voor de derde plaats. Laatstgenoemde ging tegen de vlakte en zag zijn plaats ingenomen worden door Hermans.

Net over halfcross reden Vanthourenhout en Iserbyt dus aan de leiding. Op 21 seconden volgden Van der Haar en Hermans. Kamp volgde op 31 seconden, Adams op 37 seconden. Na 42 minuten cross kraakte Vanthourenhout door het hoge tempo van ploegmakker Iserbyt. Met nog drie ronden te rijden, keek Vanthourenhout aan tegen een achterstand van 12 seconden. Hermans reed 21 seconden achter de Europese kampioen aan. Enkel de strijd voor de dichtste ereplaats leverde nog enige spankracht op, want Iserbyt was helemaal gaan vliegen. Aerts knokte zich terug na zijn val en streed opnieuw mee voor een topvijfnotering. Vanthourenhout slaagde erin zijn tweede plaats te consolideren voor Hermans.

De eerste drie WB-manches van het seizoen vinden plaats in de Verenigde Staten. Woensdag is Fayetteville aan de beurt, binnen een week komen de veldrijders in actie in Iowa City.

In 2019 won Iserbyt ook al in Waterloo. Vorig jaar ging de cross er niet door vanwege de coronapandemie.

“Panikeerde niet na kettingproblemen”

“Ik heb van deze wereldbekercompetitie een doel gemaakt, maar het begon allemaal niet zo goed”, deed Iserbyt na afloop zijn verhaal. “Ik kreeg in de eerste ronde af te rekenen met kettingproblemen en wist dat ik niet mocht panikeren. Voor ik afsprong, geraakte de ketting plots van de tanden en tussen mijn kader. Na verloop van tijd kon ik weer op weg, maar ik had zo wel een pak plaatsen verspeeld. En dan kwam er een heel hectische periode door de regen. Ik zag Quinten Hermans tegen de vlakte gaan en ook Toon Aerts ging neer.”

“Ik geraakte daarna tot bij Michael Vanthourenhout en ik had met hem de perfecte man mee. Wij konden elkaar heel goed aflossen en bouwden aan onze voorsprong. Ik zag Quinten Hermans op een gegeven moment heel snel naderen en daarom trok ik het tempo weer wat op. Zo verloor ik Michael wel en moest ik alleen verder. Ik kon door deze solo mijn eigen wedstrijd rijden en het afmaken. Morgen/maandag vliegen we al richting Fayetteville. Hierdoor kan ik ook nog wat losrijden. Alles is wel goed geregeld vanuit de ploeg zodat wij ons niet te veel zorgen hoeven te maken”, besloot Iserbyt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.