Eli Iserbyt pakt de zege in Iowa en verstevigt zijn leidersplaats in de tussenstand

© (Foto BELGA)

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) was zondag de beste in de derde manche van de Wereldbeker in het Amerikaanse Iowa City. De 23-jarige West-Vlaming haalde het afgescheiden voor de Nederlander Lars van der Haar. Michael Vanthourenhout vervolledigde het podium.

Toon Aerts werd vierde voor Quinten Hermans, die ten val kwam. Iserbyt verstevigt zijn leiderspositie in de stand van de Wereldbeker en telt nu 110 punten. Quinten Hermans, de tweede in de stand, totaliseert 86 punten. Eli Iserbyt won dit seizoen ook al in Lokeren, Beringen, Bredene en de Wereldbekercross van Waterloo.

De race in Iowa begon slecht voor Toon Aerts. Hij kwam na de start bijna ten val nadat hij uit zijn klikpedaal schoot. De vierde in de stand van de Wereldbeker zakte zo meteen enkele plaatsen terug. Quinten Hermans trok als eerste het veld in. Achter hem volgde zijn teamgenoot Corné van Kessel met in zijn wiel onder andere Michael Vanthourenhout. De leider in de Wereldbekerstand, Eli Iserbyt, had zijn start ook ietwat gemist en reed rond de tiende positie.

Lars van der Haar nam het pak op sleeptouw voor de tweede ronde. Na de zandbak kwam er een afscheiding met vijf renners. Dat waren Van der Haar, Vanthourenhout, Hermans, Ryan Kamp en Iserbyt. Jens Adams volgde op een handvol seconden met Aerts in het wiel.

Hermans trok vervolgens fiks door en enkel Iserbyt had een antwoord op die versnelling. Net bij het aansnijden van de vierde ronde kregen de twee leiders het gezelschap van Van der Haar en Vanthourenhout. Aerts, Adams en Kamp volgden op 12 seconden.

Na 27 minuten cross was Aerts voorin ook aangesloten en ging Iserbyt meteen demarreren. De man in de wit-rode leiderstrui werd echter snel geremonteerd. Daarop viel het wat stil in de kopgroep en daar maakte Adams handig gebruik van om ook zijn karretje aan te hangen. We kregen zo zes leiders. Iserbyt zette opnieuw vol door en weer was enkel Hermans bij machte om de West-Vlaming te volgen. Die versnelling was er te veel aan voor Adams die zijn metgezellen meteen moest laten rijden. Toon Aerts kreeg het ook lastig, terwijl Hermans zich verslikte aan de balkjes en ten val kwam.

Van der Haar, Iserbyt en Vanthourenhout kregen zo even vrij spel. Het tempo stokte vooraan opnieuw en hierdoor kon Aerts terug aansluiten. Iserbyt verdapperde opnieuw en trok de laatste twee ronden in met een voorgift van 5 seconden op Van der Haar en 15 seconden op Aerts. Wat verderop reed Michael Vanthourenhout. Iserbyt bleef vol doorgeven en kwam niet meer in de problemen en pakte zijn vijfde zege van het seizoen.

“Ik wist dat Iowa City en Waterloo me goed zouden liggen”, stak Iserbyt na afloop van wal. “Fayetteville was een nieuwe cross. Ik was er ook goed, maar Quinten Hermans was toen nu eenmaal de sterkste. Komt hij vandaag niet ten val, dan was ik nog niet klaar geweest met hem. Hij maakte ook nu weer een zeer sterke indruk. Lars van der Haar heeft het me eveneens heel lastig gemaakt. Hij kwam nog fiks opzetten. Ik weet dat zijn tweede helft van de wedstrijd beter is dan zijn eerste. Ik liet hem ook een beetje terugkomen om dan weer vol door te geven. Ik deelde mijn parcours goed in.”

Zaterdag wacht de Superprestigecross in Ruddervoorde al en daags nadien is er de Wereldbekercross in Zonhoven.

“Eigenlijk is het een beetje jammer dat we moeten vertrekken uit Amerika”, aldus Iserbyt. “Ik ben hier wel graag en heb het naar mijn zin. Alles is hier goed geregeld. De organisaties zijn hier heel professioneel en ik heb financieel toch ook een goede zaak gedaan. Het was hier wel zeer dorstig weer. En aangezien we geen drinken mogen aannemen maakte dat het wel best lastig. Ik kan wel redelijk goed tegen de hitte maar vandaag was het toch ietwat kantje boordje. Ik kan tevreden terugblikken op mijn Amerikaanse campagne.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.