Eli Iserbyt leeft realistisch toe naar WK: “Wereldkampioen worden is een utopie”

Eli Iserbyt is realistisch in aanloop naar het WK van zondag in het Nederlandse Hoogerheide. © Belga

Eli Iserbyt is realistisch in aanloop naar het WK van zondag in het Nederlandse Hoogerheide. Ook hij ziet Wout van Aert en Mathieu van der Poel onbedreigd om de wereldtitel bikkelen. “Meer dan een derde plaats zit er wellicht niet in”, klinkt het. Iserbyt behaalde vorig jaar z’n beste resultaat bij de profs op een WK. In Fayetteville sleepte hij een bronzen medaille uit de brand. Bij de jeugd wist hij wel al de regenboogtrui te veroveren. De Kuurnenaar beseft dat goud zondag in Hoogerheide nagenoeg onmogelijk wordt. Sinds zijn zege in Baal is het blessureleed van de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal achter de rug en kan hij opnieuw crossen zoals hij dat wil. Ook zondag wil dat doen.

“Maar of ik zondag kan winnen? Neen, dat denk ik niet”, luidde het op een persmoment van de Belgische ploeg. “Het valt niet te vergelijken met die keer toen ik hier won. Het parcours is toch wel stevig veranderd: minder technisch, de bochten zijn iets ‘ronder’ en minder ‘hoekig’. Je kan dat totaal niet vergelijken. En er staan twee toppers aan de start. Ik maak me geen illusies.”

Brons lijkt voor Iserbyt dus het hoogst haalbare. “Maar dat zou ook mooi zijn, want een podiumplek op een WK is altijd iets speciaals. Ik kijk er alleszins naar uit, de voorbije weken draaide het goed, het zou mooi zijn om een podium te halen, maar de verschillen tussen mij en andere jongens zoals Laurens (Sweeck) en Michael (Vanthourenhout) zijn niet groot.”

Vorig jaar ontbraken zowel Van Aert als Van der Poel. “Dat maakt natuurlijk een groot verschil in de wedstrijd”, zegt hij. “Vorig jaar was er wel kans op die regenboogtrui, nu zie ik weinig kansen. Alle andere jongens hopen op een podiumplek. Misschien blijft het op dit parcours lang samen, zoals in Benidorm, maar goed, als het dan tot een sprint komt, ben ik toch geklopt, dus dat maakt niet veel uit. Het is bijna een utopie voor mij om hier wereldkampioen te worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier