Eli Iserbyt afgevoerd naar ziekenhuis: geen elleboogbreuk

©KRISTOF VAN ACCOM (Foto Belga)
©KRISTOF VAN ACCOM (Foto Belga)
Redactie KW

De Superprestigecross in Heusden-Zolder van Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), leider in de stand van dit regelmatigheidscriterium, duurde zaterdag ongeveer 15 minuten. Toen sloeg de West-Vlaming tegen de vlakte. Hij werd daarbij zwaar geraakt aan de elleboog. Iserbyt kermde het uit van de pijn en werd snel van het parcours gedragen door zijn ploegleider Mario De Clercq. Wat later werd de Europese kampioen in de ambulance gehesen en afgevoerd naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Bondscoach Sven Vanthourenhout was getuige van dit incident. “De blessure situeert zich aan de elleboog. Hij had enorm veel pijn. Op het laatste had Iserbyt zelfs moeite om bij bewustzijn te blijven”, zei Vanthourenhout voor de camera van Play Sports. “Over de ernst van de blessure wil ik me zeker niet uitlaten. Dat is iets voor dokters uiteraard. Het kan meevallen, maar ook tegenvallen voor Eli Iserbyt. Het is koud en dat heeft toch wel een impact op een gewricht als een elleboog. Eli heeft wat klassementen te verdedigen. Hij groeide een beetje in de koers en het zag er allemaal zeer goed uit tot hij ten val kwam.”

Eli Iserbyt hield geen elleboogbreuk over aan zijn val in de Superprestige van Heusden-Zolder. Dat wees een scan in het ziekenhuis van Heusden uit. Het gewricht is wel uit de kom geweest.

“De elleboog van onze renner is zwaar ontwricht”, meldde meldde sportdirecteur Gianni Meersman. “Een scan bracht geen breuken aan het licht, maar ik wil nog niet te optimistisch zijn. Er volgt nog nader onderzoek, met wellicht een nieuwe scan. Het is ook afwachten hoe de blessure verder zal evolueren. De elleboog is momenteel erg gezwollen en dat kan soms een vertekend beeld geven. Over wanneer Eli Iserbyt eventueel de competitie kan hervatten, wil ik het nu dus nog niet hebben.”

“Gelukkig hebben ze geen breuk vastgesteld er is enkel sprake van een luxatie”, gaf Eli voor de camera van Sporza uitleg, met de linkerarm in een steunverband. “Mijn arm is uit de kom geschoten en dat naar de verkeerde kant. Ik kreeg geen gips aangemeten, omdat ik mijn rentree wil maken in de cross van Baal op 1 januari. Maandag ga ik nog eens langs in het ziekenhuis van Kortrijk, waar een nieuwe scan zal gemaakt worden.”

De 23-jarige West-Vlaming maakt zich sterk dat de val in Heusden-Zolder niet het einde van zijn seizoen betekent. “Als het van mij afhangt, alvast niet. Ik wacht af wat er maandag in Kortrijk door de specialist gezegd wordt. Mijn focus ligt nog steeds op het Belgisch kampioenschap van 10 januari in Meulebeke. Daar ga ik vol voor. En wat er nu juist gebeurde bij die val? Laurens Sweeck reed voor me uit, ik volgde, maar schoof uit op een steen en kwam zo ten val. Net op het moment dat mijn arm gestrekt was knalde er iemand op, waardoor mijn elleboog uit de kom geraakte. Ik heb nog nooit zo’n pijn gehad. Een geluk bij een ongeluk was dat mijn arm niet lager geraakt werd, anders was hij zeker gebroken geweest.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.