Danny Vanthourenhout is trots op ‘zijn Europees kampioen’: “Velen zien Michael als een twijfelaar, dat klopt niet”

© BELGA
Redactie KW

Vader Danny Vanthourenhout (58) uit Wingene mocht de Europese triomf van zoon Michael van dichtbij meemaken. Zoals altijd stond hij, met de schoonvader van de nieuwe Europese kampioen veldrijden, zondag in Namen in de materiaalpost.

“De laatste twee, drie ronden kreeg ik een beetje stress”, geeft vader Vanthourenhout eerlijk toe. “Vijftien seconden voorsprong werden er twintig en dan weer vijftien. We weten allemaal dat je met Lars van der Haar nooit gedaan hebt. Hij rijdt de hele cross even rap en vaak in de slotronde een beetje sneller. Toen Lars nog een foutje maakte, werd ik wat geruster. Al kan er op dat parcours altijd iets gebeuren.”

Michael Vanthourenhout hield stand en pakte met 40 seconden voorsprong op Lars van der Haar de Europese sterrentrui. Bij de profs z’n eerste titel. “Als ouder hoop je altijd dat hij een trui kan pakken”, gaat Danny Vanthourenhout verder. “Eerlijk, we waren al heel blij dat hij prof is kunnen worden. Michael begon pas bij de junioren af en toe een podiumplaats te rijden. Ik herinner me nog Ruddervoorde bij de nieuwelingen: daar werd hij pas twintigste. Bij de jeugd was Michael een laatbloeier.”

Toen was hij geen veelwinnaar, nu nog niet. Al mogen zijn zeges altijd gezien worden. Europees kampioen bij de beloften in 2013, in dezelfde categorie wereldkampioen in 2015, twee jaar geleden z’n eerste Wereldbekerzege in Tabor, vorig jaar winst in de Wereldbeker in Namen, nu Europees kampioen op dezelfde Citadel. “Michael is geen veelwinnaar”, beaamt vader Danny. “Vorige winter won hij een manche van de Wereldbeker, één van de Superprestige en één van de X²O Trofee. Allemaal mooie zeges. Als hij wint, is het meestal een zege met kwaliteit. Ik weet het, Michael wordt als een twijfelaar bestempeld. Dat klopt volgens mij niet. Wat hij wel doet: altijd aan anderen denken, pas in de tweede plaats aan zichzelf. Al is dat de voorbije twee jaar iets beter geworden. Vooral sinds hij z’n eerste grote veldrit won.”

Supertalenten

Dat was de Wereldbeker in Tabor op 29 november 2020. “Ik vermoed dat Michael nog één doel heeft in zijn carrière: Belgisch kampioen worden. In Meulebeke lukte dat vorig jaar net niet. Natuurlijk hopen we dat hij ook bij de profs wereldkampioen kan worden. Met Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock wordt dat niet eenvoudig. Dat zijn supertalenten. Hoe meer ze op de weg koersen, hoe minder hun techniek wordt. Wat Michael op hen voor heeft. Misschien komt er ooit een kans, we hebben geen glazen bol.”

De nieuwe Europese kampioen toont zijn sterrentrui vrijdag voor het eerst in Niel. “Als ouders zijn we bijzonder fier zijn titel. Terecht, denk ik, het is niet iedereen gegeven”, besluit Danny Vanthourenhout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.