Cycling 4 Disability organiseert Kampioenschap van Vlaanderen veldrijden voor G-sporters en aspiranten

Eddy Dejaeger en Erwin Van Kerschaver zijn volop bezig met de voorbereiding van het Vlaams kampioenschap veldrijden voor G-sporters en aspiranten. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Op donderdag 11 november organiseert vzw Cycling 4 Disability het Kampioenschap van Vlaanderen veldrijden voor G-sporters en aspiranten aan het Sint-Annapark in Maldegem.

Erwin Van Kerschaver verwelkomt ons aan de aankomstboog van het Kampioenschap van Vlaanderen voor aspiranten en G-sporters. Met zijn vzw Cycling 4 Disability en de organisatie van deze wedstrijden wil hij jonge renners de kans geven om in de voetsporen te treden van aanstormend talent zoals Emiel Verstringe en Thibau Nys. Met een hele groep vrijwilligers werd de afgelopen weken hard gewerkt om alles tot in de puntjes voor te bereiden.

Veel helpende handen

“Het is de aard van het beestje”, geeft Van Kerschaver toe wanneer we hem vragen hoe het met zijn gezondheid is. De door wielrennen gepassioneerde man heeft een ruggenmergziekte maar blijft zich inzetten voor de sport. Afgelopen zomer reed hij van Maldegem naar het zuiden van Spanje, een tocht van meer dan 2.000 kilometer.

Nu waagt hij zich aan de organisatie van een kampioenschap van Vlaanderen. “En daar kruipt enkele maanden werk in”, vertelt hij. “Nu werken we met een twintigtal mensen aan de opbouw van het parcours en de dag zelf komen 44 mensen helpen. Ikzelf ben al langer bezig met het zoeken naar sponsors en het vormgeven van een klein krantje met alle informatie.”

Zandstroken en klimmetjes

In totaal staan donderdag 11 november vanaf 10 uur zo’n 250 renners aan de start. Zowel aspiranten als G-sporters voltooien hetzelfde parcours. “En dat kunnen ze zeker en vast aan want bij de G-sporters starten enkele zeer sterke renners. Per provincie worden dan de beste renners van hun leeftijd geselecteerd om deel te nemen aan dit kampioenschap.”

Het parcours van de wedstrijd werd op het groene gedeelte naast het park opgebouwd. Op die manier kunnen de toeschouwers het hele parcours overzien. “Verschillende zandstroken en dito klimmetjes zullen het de renners zeker niet makkelijk maken en we verwachten dan ook een verbrokkeld deelnemersveld aan de aankomst”, legt Van Kerschaver uit.

Kleinzoon

Donderdag staat ook zijn kleinzoon aan de start, voor hem een grote motivatie om dergelijke evenementen te organiseren. “Daarvoor doe je het hé. Je kleinzoon hier zien rijden. Volgend jaar wil ik opnieuw zo’n wedstrijd organiseren.”

“En we dromen verder, want in 2024 wil ik graag het Belgisch kampioenschap voor nieuwelingen organiseren. De sponsoring daarvoor is al rond, maar het is de gemeente Maldegem die de aanvraag moet indienen. Hopelijk lukt dat”, besluit Van Kerschaver.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.